EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Szereted a tejeskávét? Úgy tűnik, jó hatása van az egészségedre

Egészség
10perc.hu
9 hónapja
Kiemelt kép: A tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik (Pixabay, illusztráció)

A Koppenhágai Egyetem új tanulmánya szerint úgy tűnik, a tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Amikor baktériumok, vírusok és egyéb idegen anyagok bejutnak a szervezetbe, az immunrendszer fehérvérsejtek és vegyi anyagok bevetésével reagál. Ez a reakció, más néven gyulladás, akkor is előfordul, amikor túlterhelésnek vannak kitéve az inak és az izmok- írja Sciencedaily.

A polifenolok tulajdonképpen gyulladáscsökkentők, melyek a természetben előforduló antioxidánsok egy csoportját képezik és ezek fontosak az ember számára. Megtalálhatók gyümölcsben és zöldségben, teában, kávéban, vörösborban és még a sörben is.

Egy új tanulmányban az Élelmiszertudományi Tanszék kutatói a Koppenhágai Egyetem Állatorvos- és Állattudományi Tanszékének kutatóival együttműködve azt vizsgálták, hogyan viselkednek a polifenolok aminosavakkal, a fehérjék építőköveivel kombinálva. Az eredmények ígéretesek voltak. Kimutatták, hogy a polifenolok a húskészítményekben, a tejben és a sörben lévő fehérjékhez kötődnek.

Azt is tesztelték, hogy a molekulák a tejeskávé italban is kötődnek-e egymáshoz. Valójában a kávébab tele van polifenolokkal, míg a tej fehérjében gazdag.

"Eredményünk azt mutatja, hogy a polifenolok és a fehérjék közötti reakció bizonyos, általunk vizsgált tejes kávéitalokban is megtörténik.” – mondja Marianne Nissen Lund professzor, tanulmány vezetője.