EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

A mesterséges intelligencia segítségével előre jelezhető a szívroham és stroke kockázata

Egészség
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Az új kutatás segítségével lehetővé válhat, hogy ezeket a betegségeket előre tudják jelezni így az életmentő beavatkozásokra és kezelésekre hamarabb is sor kerülhet.

A Massachusettsi Általános Kórház és a bostoni Brigham and Women's Hospital AI in Medicine programjának kutatói által készített új tanulmány bemutatja, hogy egy mesterséges intelligencia modellje hogyan képes előre jelezni a stroke vagy a szívroham 10 éves halálozási kockázatát egyetlen mellkasi röngtgenből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világ leggyakoribb elhalálozási okai közül a leggyakoribb a szív-és érrendszeri megbetegedéseknek tudható be. 2019-ben világszerte 15,2 millió embert tartottak nyilván, akik szívinfarktus vagy stroke következtében hunytak el.

Az új kutatás segítségével lehetővé válhat, hogy ezeket a betegségeket előre tudják jelezni így az életmentő beavatkozásokra és kezelésekre hamarabb is sor kerülhet.

A mesterséges intelligencia korábbi formáját a számítógépes diagnosztikákat, alkalmazták például a az emlőrák kimutatására valamint a tüdő problémáinak feltárására mellkasi CT- vizsgálatokkal.


A mesterséges intelligencia algoritmusa egyetlen mellkasi röntgenfelvétellel képes előre jelezni a jövőbeni szív- és érrendszeri eseményeket    Fotó: Freepik


Az új tanulmány elvégzéséhez azonban a tudósok képeztek egy mesterséges intelligenciához tartozó "mélytanulási algoritmust", azaz a CXR-CVD kockázati modellt, amelyhez több mint 147.400 mellkasröntgen felvételét használták fel.

Ezt az algoritmust később, a Mass General Brigham, 11.400 járóbetegéből álló csoport mellkasröntgenei segítségével értékelték ki. A vizsgált csoport 9,6 százalékánál a következő 10 évben súlyos szívesemények voltak kimutathatóak.

A tudósok közleményükben arról számoltak be, hogy a mesterséges intelligencia algoritmusa egyetlen mellkasi röntgenfelvétellel képes előre jelezni a jövőbeni szív- és érrendszeri eseményeket.

A WHO szerint a szív- és érrendszeri problémák megelőzhetőek a viselkedési szokások, életmód megváltoztatásával, az étrend javításával, a fokozott testmozgással, valamint az alkohol és dohányfogyasztás megszüntetésével - írja a Psychologytoday.