EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Orbán Viktor rábólintott, változnak a temetkezés szabályai

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az új rendelet pontosítja a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló korábbi rendeletet, valamint kiegészíti a korábban az ingatlanon elhelyezett urna temetői elhelyezésének, illetve a halottvizsgálat különféle szabályait is.

A Magyar Közlönyben megjelent a halottvizsgálattal összefüggő rendeletek módosítása. Több rendelet is módosult a halálesetek kivizsgálása miatt, Orbán Viktor emellett pontosította a halottvizsgálati folyamat szereplőinek jogait és kötelezettségeit is – írja a 24.hu.

A miniszterelnök által jegyzett változtatások a temetőkről, a temetkezésről, a boncolásról és a halottak vizsgálatáról szóló korábbi szabályokat is érintik. Az új rendelet pontosítja a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló korábbi rendeletet, valamint kiegészíti a korábban az ingatlanon elhelyezett urna temetői elhelyezésének, illetve a halottvizsgálat különféle szabályait is.

,,Az elhunyt azonosítására szolgáló űrlapnak a holttest két végtagjára történő felhelyezéséről a helyszíni halottvizsgálatot végző orvos vagy halottvizsgálat lefolytatására jogszabályban feljogosított mentőtiszt gondoskodik. A szállító figyelmét külön erre a célra rendszeresített piros színű űrlap használatával kell felhívni arra, ha az elhunyt fertőző betegségben halt meg" – szól a fő szabály.


Az új rendelet szabályozza a hamvak elszórásának engedélyeztetését is     Fotó: Pixabay


Nem természetes módon bekövetkezett halál valószínűsítésekor helyszíni halottvizsgálatot csak a jogszabályban erre feljogosított orvos folytathat. Ilyenkor az eltemettetéshez és elhamvasztáshoz szükséges engedélyt – ha jogszabály másként nem rendelkezik – az ügyben eljáró hatóság állítja ki.

Az engedélyezésről szóló döntés alapján a halottvizsgálati bizonyítvány vonatkozó adatait az igazságügyi szakértő vagy eseti szakértői megbízással rendelkező orvos kitölti, és lezárja a halottvizsgálati bizonyítványt.