EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Egymillió forint is lehet egy B-kategóriás jogosítvány

Autó-motor hírek
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: kormany.hu

Háromszázezertől, akár egymillió forintig is terjedhet egy B-kategóriás jogosítvány megszerzése 2023-ban, mondta az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szövetségének (AVOSZ) elnöke.

Papp Endre szerint a drágulás nem az elmúlt közel másfél év viharos gazdasági időszakának szüleménye, hanem egy hosszabb ideje tartó folyamat. Mint mondta, „az anyagi lehetőségek határozzák meg a jogosítványszerzés időpontját. Akkor történik, amikor a képzés díja és az elvégzéshez szükséges idő – ami hónapokat jelent – is rendelkezésre áll."

Az elmúlt öt évet megelőző időszakban az autósiskolák nyomott áron kínálták az oktatást – mutatott rá Papp Endre, aki szerint az okok megértéséhez a 2008–2009-es pénzügyi világválságig kellene visszatekerni az idő kerekét. A bizonytalan gazdasági helyzet miatt nagyon sokan elhalasztották a jogosítványszerzést. A konjunktúra beindulásával azonban a korábbi halasztók megjelentek a piacon, ráadásul demográfiaarányosan jóval nagyobb számban.

Elárulta, a nyugat-európai fiatalok számára már nem annyira vonzó a vezetői engedély megszerzése, mint a korábbi generációknak volt, Papp Endre úgy látja, ez a folyamat Magyarországra még csak korlátozott mértékben szivárgott be, bár a kereslet-visszaesés világosan tetten érhető.


A jogosítvány bekerülési ára attól függ, mennyit kell teljesítenie ahhoz, hogy vizsgázni tudjon     Fotó: Freepik


A pontos számokról szólva az Indexnek azt mondta, a végösszeget nem is az határozza meg, hogy mennyibe kerül egy gyakorlati óra, hanem hogy a tanulónak ebből mennyit kell teljesítenie ahhoz, hogy vizsgázni tudjon, illetve sikertelen vizsga esetén mennyi további pluszórára van szüksége. Így nyílik nagyra az említett 300 ezer és 1 millió forint közötti olló, hiszen aki kevesebb levezetett óra után mehet vizsgázni, annak közelebb lehet a végösszeg a 300 ezerhez, míg akinek több órára van szüksége, annak értelemszerűen ugrik az ár a felső határ felé.

Kitért arra is, mára elmondható, hogy az oktatóhiány sokat javult, a szakoktatók pedig olyan óradíjak mellett dolgozhatnak, amelyek tisztességes megélhetést biztosítanak.