EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Kevesebb lett itthon az import használtautó

Autó-motor hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az idén novemberben 10 197 külföldről behozott használt személygépkocsi talált gazdára Magyarországon, ami októberhez képest 10, tavaly novemberhez viszonyítva pedig 21 százalékos visszaesést jelent.

Közleményt adott ki a JóAutók.hu használtautó hirdetéssel foglalkozó portál a DataHouse adatai alapján. Halász Bertalan, a honlapot üzemeltető cég vezérigazgatója szerint a határok szeptemberi lezárása jelentősen megnehezítette a magánimportot, ez az egyik oka annak, hogy már második hónapja számottevően kevesebb használt személygépkocsit regisztrálnak. További akadályt jelent, hogy a külföldről behozott használt autók első műszaki vizsgáztatását végző vizsgabázisok szűkös kapacitása miatt jelentős, egy hónapot is meghaladó várakozási idő alakult ki a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének adatai szerint.


A tavalyi adatokhoz képest 17 százalékos a csökkenés a használt import autók esetében      Fotó: freepik.com


Ráadásul az eladott új autók mennyisége második hónapja meghaladja a behozott használt autókét. Ha ez a trend decemberben is fennmarad, év végére minimálisra szűkülhet, vagy akár el is tűnhet az eltérés a hazai autópark két fő forrását jelentő szegmensének összesített fogalmában. Az MTI adatai alapján a használtautó-import mértéke az idei év első tizenegy hónapjában összesen 120 461 darab volt, 17 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 145 194-es mennyiségnél. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 115 317 volt, ami közel 19 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 141 767-es értéktől.