Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Feloldotta Brazilía az X-re vonatkozó korlátozást a bírság befizetése után

10perc.hu
2024. 10. 09.
Feloldotta Brazilía az X-re vonatkozó korlátozást a bírság befizetése után

Brazília legfelsőbb bírósága feloldotta az Elon Musk által birtokolt X platformra vonatkozó tilalmat, miután a cég jelentős bírságot fizetett és teljesítette a bírósági követelményeket.

Brazília legfelsőbb bírósága feloldotta az X, korábban Twitter néven ismert közösségi média platformra vonatkozó tilalmat, miután az Elon Musk tulajdonában lévő cég 5,1 millió dolláros (28 millió reai) bírságot fizetett, és beleegyezett, hogy a helyi törvényeknek megfelelően képviselőt nevez ki. A döntés következtében az X azonnali visszatérését engedélyezték az országban, miután a platform letiltotta azokat a fiókokat, amelyek félretájékoztatással vádoltak - közölte a BBC.

Alexandre de Moraes bíró döntését azzal indokolta, hogy a platform nem teljesítette a bíróság utasításait, amikor az nem volt hajlandó letiltani a kormány által kifogásolt profilokat, amelyek a 2022-es brazil elnökválasztással kapcsolatban terjesztettek hamis információkat. A bíróság döntése után az Anatel, Brazília távközlési felügyeleti hatósága utasítást kapott, hogy 24 órán belül biztosítsa a szolgáltatás visszaállítását a több mint 20 millió felhasználó számára az országban.

Musk az X brazil irodájának bezárásakor azt nyilatkozta, hogy „nehéz döntés volt”, és a szólásszabadság megsértésének minősítette a bíróság lépéseit, amellyel Moraes bíró több tucat fiókot tiltotta be. Néhány nappal később Moraes bíró elrendelte a teljes platform blokkolását az országban, ami miatt sok felhasználó alternatív közösségi oldalakra váltott, mint például a Bluesky, és a VPN-ek iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt.

Szeptemberben az X azonban elkezdte teljesíteni a bíróság utasításait, és kedden bejelentette, hogy „büszkén tér vissza Brazíliába”. A kormányzati ügyekért felelős csapat nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a cél az volt, hogy a brazilok tízmillióinak hozzáférést biztosítsanak a nélkülözhetetlen platformhoz. Az X mostanra eleget tett a bíró minden követelésének a tilalom feloldása érdekében, hiszen Brazília az egyik legnagyobb piaca a platformnak, Latin-Amerikában pedig a legnagyobb, becslések szerint 22 millió felhasználóval.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek