Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Hangklónozással lopnak pénzt a mesterséges intelligencia segítségével

10perc.hu
2024. 09. 30.
Hangklónozással lopnak pénzt a mesterséges intelligencia segítségével

Az online és telefonos pénzügyi csalások új szintre léptek: a csalók most már mesterséges intelligenciát (AI) is bevetnek, hogy megtévesszék áldozataikat.

Az utóbbi években egyre több módszerrel próbálnak pénzt kicsalni gyanútlan emberektől, és most már AI-alapú hangklónozást is alkalmaznak - közölte a Femina.

A Starling Bank friss kutatása szerint a csalók egyre gyakrabban használják az AI-t, hogy barátok vagy családtagok hangját lemásolva pénzt csikarjanak ki közeli hozzátartozóiktól. A jelentés alapján az Egyesült Királyság felnőtt lakosságának több mint egynegyede már célpontja volt ilyen hangklónozási csalásnak. A brit felnőttek közel fele még nem hallott ilyen csalásról a kutatás szerint, illetve nem is tudja, hogyan lehetne védekezni ellenük.

A hangklónozási csalás folyamata egyszerű, de hatékony. A csalók egy nyilvánosan elérhető videóból megszerzik az áldozat hangját, majd az AI segítségével lemásolják azt. Ezt követően a hang "tulajdonosának" családtagjait vagy barátait hívják fel egy klónozott hangon, sürgős pénzügyi segítséget kérve.

A kutatás szerint tízből egy ember elküldené a kért összeget, mivel nem tudná, hogy csalás áldozata lett. A védekezés érdekében a szakértők azt javasolják, hogy családtagok és barátok között alakítsanak ki egy közös „jelszót”, amit ilyen esetekben használhatnak, hogy azonosítani tudják, valóban az adott személy van-e a vonal másik végén.

További cikkek