Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Ezek a kurzusok felkészíthetik a fiatalokat arra, hogy tudatosabb internetezőkké váljanak.

10perc.hu
2024. 09. 23.
Ezek a kurzusok felkészíthetik a fiatalokat arra, hogy tudatosabb internetezőkké váljanak.

Az Idea Alapítvány nemrégiben új online kurzusokat indított a 13-16 éves diákok számára, amelyek célja az online információk ellenőrzésének és a kritikai médiaműveltség fejlesztése.

A  Detekto.hu platformon elérhető tananyagok a kíváncsiság, a több forrásból való tájékozódás és a ChatGPT használatának fontosságát hangsúlyozzák - közölte a Telex.

A kurzusok során a diákok megtanulják, hogy miért és hogyan érdemes több forrásból tájékozódni, és hogy mennyire megbízhatók a ChatGPT-től és a Wikipédiából szerzett információk”. Az új tananyagok emellett a laterális olvasás gyakorlatait is bemutatják, amely segít a megbízható információk kiszűrésében.

Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány programvezetője elmondta, hogy az új kurzusok a kritikai gondolkodás magjait vetik el, kiemelve az önreflexió, a józan ész és a kíváncsiság fontosságát. Marinov Iván, a projekt fejlesztője, hozzátette, hogy az egyik feladatsorban a diákok azt tanulják meg, hogyan ellenőrizzék a közösségi médiában található posztok hitelességét, valamint értékeljék a ChatGPT válaszait.

A kurzusok célja, hogy a diákok önállóan is képesek legyenek tájékozódni az online médiakörnyezetben, felismerjék, mikor van szükség az információk ellenőrzésére, és hogyan használhatják ehhez a megfelelő eszközöket. Az anyagok az iskolai oktatás szempontjából is hasznosak, mivel tanári útmutatót is kínálnak a felhasználásukhoz.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek