Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Hasztalan az ellopott telefon követése, a rendőrség tehetetlen

10perc.hu
2024. 09. 16.
Hasztalan az ellopott telefon követése, a rendőrség tehetetlen

Ellopott telefonok követése gyakran haszontalan: bár látni, hol van a készülék, a rendőrség ritkán lép.

Egyre több jelentés érkezik az ellopott telefonok nyomon követésének hatástalanságáról, miután kiderült, hogy a készülékek követése ugyan lehetséges, de a rendőrség gyakran nem tesz további lépéseket. Egy angliai férfi iPhone-ját Londonból lopták el, majd Kínában, Sencsenben tűnt fel, ám a követés ellenére sem történt intézkedés - közölte az Origo.

Az ellopott telefonok követése csak azt bizonyítja, hogy a készülékek gyorsan eljutnak az orgazdákhoz, ahol alkatrészekre szedik őket, ha nem tudják feloldani. A BBC egyik károsultja elmondta, hogy a telefonját ellopták, majd a követési adatok és képek ellenére sem tett lépéseket a rendőrség. Nem valószínű, hogy azonosítani tudjuk a felelősöket – közölte vele a Metropolitan Police.

A BBC beszámolói szerint nem ez az egyetlen ilyen eset. Katie Ashworth, egy másik áldozat elmondta: „A legszomorúbb dolog az volt, hogy a telefonon voltak az utolsó fotók, amelyek anyukámról készültek egy sétán, mielőtt túl rosszul lett ahhoz, hogy bármit is csináljon - bármit megtennék, hogy visszakapjam azokat a képeket”. A rendőrség azonban itt sem lépett fel, annak ellenére, hogy a banki tranzakciókból kiderült, hol járt a tolvaj.

Angliában és Walesben évente mintegy 78 000 telefont lopnak el, de a vádemelések aránya nagyon alacsony. A bűnözők gyorsan dolgoznak, és a telefonok rövid időn belül eltűnnek. A követés ugyan hasznos lehet az adatok védelmében, de a telefon visszaszerzése továbbra is nehézségekbe ütközik.

A technológiai ipar próbál lépéseket tenni a helyzet javítása érdekében. Diana Johnson, a rendőrségi miniszter kijelentette, hogy a kormány arra szeretné ösztönözni a gyártókat, hogy minden ellopott telefont véglegesen letilthatóvá tegyenek, hogy csökkentsék a telefonlopások számát. A Samsung és az Apple is dolgozik a lopások visszaszorításán, remélve, hogy idővel kevesebb haszon származhat egy ellopott telefonból, ami elrettentheti a tolvajokat.

Címkék:
#Rendőrség

További cikkek