Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Sikeresen zajlott a Polaris Dawn küldetése

10perc.hu
2024. 09. 13.
Sikeresen zajlott a Polaris Dawn küldetése

A Polaris Dawn küldetés történelmi űrsétája sikeresen lezajlott, mivel a SpaceX által finanszírozott misszió két tagja, Jared Isaacman és Sarah Gillis mérnök, több mint 12 percet töltöttek a Dragon űrkapszulán kívül.

A Polaris Dawn küldetés történelmi jelentőségű űrsétáját a SpaceX keretében hajtották végre, és ezzel egy új korszakot nyitottak a magánfinanszírozású űrutazások történetében. Jared Isaacman milliárdos és Sarah Gillis SpaceX-mérnök a Dragon űrkapszulán kívül töltött több mint 12 percet, ami nemcsak technikai siker, hanem egy új mércét is jelent az űrkutatás terén - közölte a Telex.

A Polaris Dawn küldetés úttörő szerepet játszik, hiszen nem állami űrügynökség, hanem magánfinanszírozású projekt keretében valósult meg. A csütörtöki űrséta különösen jelentős volt, mivel a résztvevők elsőként tesztelték a SpaceX által tervezett új űrruhát.

Mivel a kapszulának nincs légzsilipje, az űrséta alatt a kapszula orra nyitva volt, így az űrhajósok a valódi űr környezetében tapasztalhatták meg a vákuumot. A teszt több mint 700 kilométeres magasságban zajlott, és a kapszulát a légnyomás csökkentésével készítették elő az űrsétára.

Isaacman és Gillis egy sor kísérletet végeztek az űrruhákkal és a mozgási korlátozásokkal kapcsolatban. A cél az volt, hogy megállapítsák, hogyan befolyásolja az űrruha a mozgást és a szerszámok használatát. Ezen kívül tesztelték a skywalker nevű létrát és a lábakat rögzítő kötelek működését. A teszt során az űrhajósok megfigyelték, hogyan reagál az űrruha a nyomáscsökkenésre és az oxigén koncentrációjának változására.

A kapszula visszaállítását követően a nyomást először 550 millibárra emelték, majd fokozatosan elérték a tengerszinten megszokott 14,6 psi-t. Az űrséta körülbelül másfél órát vett igénybe. A következő napokban a Polaris Dawn küldetés további kísérleteket végez, többek között a SpaceX Starlink műholdas internetének bemutatóját is. A küldetés végén, ha minden a tervek szerint halad, az űrhajósok ejtőernyővel térnek vissza Floridához közeli vízterületre, ahol mentőhajó várja őket.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek