Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Soha nem fedeztek fel még két fekete lyukat ilyen közel egymáshoz

10perc.hu
2024. 09. 12.
Soha nem fedeztek fel még két fekete lyukat ilyen közel egymáshoz

A legújabb csillagászati felfedezés révén egy rendkívül közel egymáshoz elhelyezkedő fekete lyukpárra derült fény, amely a legközelebb ismert ilyen rendszer a Földhöz.

A Földtől mintegy 800 millió fényévre található két szupermasszív fekete lyuk felfedezése új fejezetet nyit a galaxisok középpontjában található fekete lyukak tanulmányozásában. Az eddigi legközelebbi fekete lyukpár felfedezése azt mutatja, hogy a két fekete lyuk rendkívül közel kering egymás körül, és egy nap, évmilliók múlva, egy ütközésben összeolvadhatnak - közölte a Gizmodo.

Anna Trindade Falcão, a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics posztdoktori kutatója vezetésével végzett kutatás során a Hubble űrteleszkóp felvételei alapján a csillagászok három izzó pacát észleltek az MCG-03-34-64 galaxisban, amely 800 millió fényévre található a Földtől. A pacák izzó oxigéngázt tartalmaznak, és a látható optikai hullámhosszon a két fekete lyuk olyan közel látszik egymáshoz, hogy egyetlen egésszé olvadnak össze. A NASA közleménye szerint a párost „két szumó birkózó összecsapásához” hasonlította.

A NASA Chandra csillagvizsgáló röntgenteleszkópjának adatai alapján a csillagászok két különálló, erős sugárzási forrást észleltek. Archív rádiójelek is megerősítették ezt a megfigyelést, ami alapján Trindade Falcão és csapata arra a következtetésre jutott, hogy két szupermasszív fekete lyukról van szó. A harmadik oxigénfolt forrása még ismeretlen.

A kutatók szerint a két fekete lyuk felfedezése „szerencsés véletlen” volt, amelyet a Hubble „elképesztő felbontása” tett lehetővé. Az új felfedezés nemcsak az egyedi megfigyelés miatt jelentős, hanem azért is, mert ilyen közel egymáshoz lévő fekete lyukpár még nem volt ismert. Trindade Falcão hozzátette, hogy az új eredmények a galaxisok középpontjában található szupermasszív fekete lyukak kialakulásának megértéséhez is hozzájárulnak.

Bár a kutatók nem zárták ki, hogy a megfigyelt jelenség mögött egyetlen szupermasszív fekete lyuk áll, az eddigi bizonyítékok alapján a két fekete lyuk közelsége és aktivitása a legvalószínűbb magyarázat. Az újonnan felfedezett kettős fekete lyukpár a helyi világegyetemben, a Tejútrendszert és számos más galaxist magában foglaló területen belül az eddigi legközelebbi ilyen rendszernek számít. A NASA szerint létezhet egy másik, közelebbi kettős fekete lyukpár, de ezt még nem erősítették meg röntgen- és látható fényben történő bizonyítékokkal.


Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Tudomány

További cikkek