Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A SpaceX történelmet ír: elindult a Polaris Dawn űrmisszió

10perc.hu
2024. 09. 10.
A SpaceX történelmet ír: elindult a Polaris Dawn űrmisszió

Elindult a SpaceX Polaris Dawn missziója, amely az emberi űrutazás egyik legnagyobb vállalkozása az Apollo-program óta.

A Dragon űrkapszula négyfős legénységgel a fedélzetén indult útnak, hogy 1400 kilométeres magasságban álljon Föld körüli pályára – ilyen távol az Apollo-program óta nem járt ember a bolygótól - tette közzé a Telex. A legénység összesen öt napot tölt majd az űrben, és több kritikus kísérletet hajtanak végre, köztük az első kereskedelmi űrsétát.

A küldetés célja a SpaceX új űrruháinak és biztonsági rendszereinek tesztelése, amelyek ellenállnak az űrbéli sugárzásnak. Az űrkapszula bejut a Van Allen sugárzási övbe, ami lehetővé teszi a sugárzás emberekre gyakorolt hatásának vizsgálatát. A küldetés során a legénység két tagja – Anna Menon és Sarah Gillis – történelmet írhat, hiszen ők lehetnek az első nők, akik ilyen távolra utaznak a Földtől.

A Starlink-bemutató is része a missziónak, amely során a SpaceX internetes műholdas rendszerének lézeres kommunikációs képességeit tesztelik, ami kulcsfontosságú lehet a jövőbeli Hold- és Marsmissziók számára. A küldetés végén a legénység ejtőernyővel tér vissza a Földre, a floridai partok közelében.

Az űrutazást Jared Isaacman, a Shift4 online fizetési platform milliárdos alapítója vezeti, aki korábban a SpaceX Inspiration4 küldetésében is részt vett. A Polaris Dawn célja nemcsak az, hogy a hosszú távú űrutazásokra készüljön fel, hanem hogy megnyissa az utat a privát űrutazások és az űrturizmus előtt is.


Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Elon Musk

További cikkek