Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Eltűnőfélben van a z Y-kromoszóma

10perc.hu
2024. 08. 28.
Eltűnőfélben van a z Y-kromoszóma

Az emberi nemi meghatározás alapját képező Y-kromoszóma elkezdett átalakulni, ami hosszú távon akár az emberi faj kihalásához is vezethet.

Az Y-kromoszóma az emberi hímek nemi meghatározásáért felelős, ám egyre inkább fogyatkozik, és idővel akár teljesen eltűnhet. A folyamatot az a tény táplálja, hogy az Y-kromoszóma csupán 55 gént tartalmaz, míg az X-kromoszóma körülbelül 900-at - közölte az ACNews.

Az Y-kromoszóma fő szerepe a hímivarsejtek fejlődésének elindítása, mely nélkül az emberi szaporodás ellehetetlenülhet. Az Y-kromoszóma eltűnése azonban nem csak elméleti probléma: a japán tüskés patkányok és kelet-európai vakondtúró patkányok esetében az Y-kromoszóma már teljesen eltűnt, helyette más kromoszómák vették át a nemi meghatározás szerepét. A kutatók felfedezték, hogy ezeknél a patkányoknál egy új, alternatív gén, a SOX9 kapcsolódik a nemi fejlődéshez.

Az emberi faj szempontjából az Y-kromoszóma elvesztése komoly következményekkel járhat, hiszen a szaporodásunk spermiumok nélkül lehetetlen. Ezért az Y-kromoszóma eltűnése akár az emberi faj kihalásához is vezethet. Bár elképzelhető, hogy az emberiség kifejleszthet egy új nemet meghatározó gént, ennek a folyamatnak súlyos kockázatai vannak. Ha különböző régiókban eltérő nemi rendszerek alakulnak ki, ez új emberi fajok elkülönüléséhez vezethet, ami az evolúció egy teljesen új irányát nyithatja meg. Ha ez a jövőkép valósággá válik, akkor a Földön nem biztos, hogy egységes emberi faj létezne, hanem inkább több, különböző emberi faj, amelyeket eltérő nemi rendszerek tartanak távol egymástól.




Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek