Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Biobank létrehozása a Holdon: a legfontosabb földi élőlények sejtjeit és DNS-ét tárolnák az űrben

10perc.hu
2024. 08. 03.
Biobank létrehozása a Holdon: a legfontosabb földi élőlények sejtjeit és DNS-ét tárolnák az űrben

A bolygónkon élő állatfajok kihalásának megelőzése érdekében egy újabb határvonalat léphetünk át. 

Amerikai kutatók ambiciózus javaslattal álltak elő: biobankot szeretnének létrehozni a Holdon, amelyben a Föld legfontosabb és legveszélyeztetettebb fajainak sejtjeit és DNS-ét tárolnák. Az elképzelés célja, hogy biztosítsák ezen élőlények genetikai sokféleségét, és lehetőséget nyújtsanak a jövőbeli klónozási projektekhez, amennyiben egyes fajok kihalnának - írja a Qubit.

A projekt szerint a Hold fagyos, állandó árnyékban lévő krátereiben rendkívül alacsony hőmérsékletet lehetne fenntartani, amely ideálissá teszi a helyszínt a biológiai minták hosszú távú megőrzésére. 

Az amerikai Smithsonian Intézet természetvédelmi biológiai ága által vezetett javaslat a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker mintájára épül, amely a Földön a vetőmagok katasztrófabiztos tárolására szolgál.

Bár a Spitzbergák eddigi tapasztalatai, például a permafroszt olvadása és az áradások, rávilágítanak, hogy még a legnagyobb biztonsággal tervezett létesítmények is sebezhetők, a Holdon való tárolás elméletileg megoldhatja ezt a problémát. Mary Hagedorn, a Smithsonian munkatársa és a projekt vezetője szerint a következő lépés a krioprezervált minták űrálló csomagolásának kidolgozása, amit követően a logisztikai részletek kidolgozása következik.

Hagedorn optimista a projekt sikerességét illetően, annak ellenére, hogy jelentős költségekkel és logisztikai kihívásokkal jár.

Szerinte bizonyos fajok kihalásának megelőzése érdekében fontos, hogy legyen egy B-terv, amely lehetővé teszi a kihalt populációk visszaállítását a Földön, és esetlegesen hasznosítható lehet más bolygók terraformálásához is. 

Címkék:
#Tudomány

További cikkek