Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Földrengés is sújthatta Pompejit a vulkánkitörés mellett

10perc.hu
2024. 07. 27.
Földrengés is sújthatta Pompejit a vulkánkitörés mellett

Egy új tanulmány szerint a vulkánkitörés mellett egy földrengés is sújthatta Pompeji városát.

Egy új vizsgálat szerint a Vezúv kitörése mellett földrengések is sújtották Pompejit, tovább súlyosbítva az ókori város katasztrófáját. A The Independent szerint a romok között talált két csontváz arra utal, hogy sokan, akik túlélték a vulkánkitörést, végül a földrengések áldozatai lettek - közölte a 24.hu.

A tanulmány segít jobban megérteni a történteket, és rekonstruálni Pompeji pusztulását. Domenico Sparice vulkanológus, a tanulmány társszerzője szerint „a kitörés alatti szeizmikus mozgások jelentős szerepet játszottak Pompeji pusztulásában, és valószínűleg befolyásolták az elkerülhetetlen halállal szembenéző pompejiek döntéseit”.

Az ásatások során talált bizonyítékok nem egyeznek a kitörés közvetlen hatásaival. Két, 50 év körüli férfi csontvázán súlyos töréseket találtak. Az egyik áldozatot egy összeomló fal zúzta halálra, míg a másik egy nagy fa objektummal próbált védekezni, de valószínűleg így is életét vesztette. Valeria Amoretti szerint azok, akik nem menekültek el, valószínűleg a földrengésben összeomló épületekben haltak meg.

A szakértők úgy vélik, hogy az érintettek nem a vulkáni anyag belégzése vagy a hőség miatt haltak meg, mint a katasztrófa áldozatainak többsége. Akik túlélték a kitörés első szakaszát, valószínűleg később a földrengések miatt vesztek oda.

Még nem tudták megállapítani, hányan haltak meg a kitörésben, illetve hányan a földmozgásokban, és a rengéshipotézis megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.




Címkék:
#Tudomány

További cikkek