Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Kiderült mikor lesz a legmagasabb a Földön élő emberek száma

10perc.hu
2024. 07. 16.
Kiderült mikor lesz a legmagasabb a Földön élő emberek száma

Még egy emberöltő sem kell, hogy elérjük a népesség szám tetőzését, meglepő adatok derültek ki az ENSZ jelentéséből. 

Az ENSZ legfrissebb előrejelzése szerint a Földön élő emberek száma 2084-ben fogja elérni csúcsértékét, körülbelül 10,3 milliárd fővel. Jelenleg több mint 8 milliárdan lakják a bolygót, és bár a népességnövekedés most még gyors, 2050-től várhatóan jelentősen lelassul, évente körülbelül 70 millió fővel növekedve - gyűjtötte össze az adatokat a Player.

Az előrejelzés szerint a tízmilliárdos küszöböt már 2061-ben el fogjuk érni, de a csúcspontot csak 2084-ben, azután pedig lassú lelapulás következik a népességnövekedésben. 

Ez az ENSZ számításain alapul, melyek a jelenlegi születési és halálozási arányszámokon alapulnak, és változhatnak a globális események és újabb adatok tükrében.

Már most több kontinensen alig mutatható népességnövekedés. Európa lakossága jelenleg 745 millió, de várhatóan 2100-ra közel 600 millióra csökken. 

Ázsia továbbra is a legnépesebb kontinens 4,8 milliárd lakossal, bár a növekedés üteme jelentősen lelassul majd a következő évtizedekben. Afrikában viszont jelentős népességrobbanás várható: a jelenlegi kétmilliárdos lakosságról több mint három milliárdra nőhet 2100-ig, különösen a Szaharától délre eső területeken, ahol a születési ráta egy nőre eső 4,3 gyereket mutat.

Az emberiség története során az emberi populáció jelentős növekedést mutatott az utóbbi pár száz évben: az első egymilliárdot az 1800-as évek végén érte el, míg a második egymilliárdot már 1928-ban. Az elérhető nyolcmilliárdhoz már csak kevesebb, mint száz év kellett, és az utolsó egymilliárd embert mindössze 11 év alatt gyarapítottuk a jelenlegi szintre.

További cikkek