Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Élő bőrrel felszerelt robotot készítettek a tokiói egyetemen

10perc.hu
2024. 07. 01.
Élő bőrrel felszerelt robotot készítettek a tokiói egyetemen

A Tokiói Egyetem tudósai új mérföldkövet értek el a robotika területén, amikor élő bőrrel borított, mosolyogni képes robotot készítettek.

A kutatócsoport célja az volt, hogy megtalálja a módját annak, hogyan lehet laboratóriumban növesztett élő bőrt humanoid robotokhoz rögzíteni. Az élő bőrt már korábban is használták a robotikában, de eddig nem találtak hatékony módszert a bázisréteghez való rögzítésére - írta a Dezeen.com

A csapat módszere az emberi szövetekben található szalagok biomimikrijén alapul, amelyek lehetővé teszik a bőr számára, hogy valósághű módon mozogjon. 

Shoji Takeuchi, a kutatócsoport vezetője elmondta: "Ebben a tanulmányban sikerült valamelyest megismételnünk az emberi megjelenést azáltal, hogy olyan arcot hoztunk létre, amelynek felületi anyaga és szerkezete hasonló az emberekéhez."

Úttörő fejlesztések az élethű robotikában:

A kutatók két prototípust készítettek. Az első egy kétdimenziós robotarc, amely aktuátorokat tartalmaz, amelyek izomként működnek és "természetes mosolyt" eredményeznek. A második prototípus egy háromdimenziós arcfelépítést tartalmaz, aktuátorok nélkül, amely bemutatja a szalag-szerű kötéseket egy bonyolultabb 3D-s öntőformán.

Ezen innováció lehetőséget nyújt arra, hogy az élethű robotok ne csak emberibb megjelenést kapjanak, hanem jobb mozgékonyságot, önjavító képességeket és a nyomás- vagy rezgésváltozások érzékelését is, hasonlóan érzékeljék a biológiai bőrhöz.

Az új fejlesztés világszerte nagy figyelmet keltett és a Tokiói Egyetem reméli, hogy a jövőben arc-szimulációs eszközök létrehozására is felhasználható lesz mint a bőr öregedésének, kozmetikumoknak és sebészeti eljárásoknak a kutatásához.

A robotika terén más új fejlesztések is születtek, beleértve egy négy lábú robotkutyát, amely a semmiből tanult meg járni, és egy NASA által létrehozott szerkezetet, amelyet arra terveztek, hogy élet jeleit keresse bolygókon. Az új technológia iránti érdeklődés és a biohibrid robotika fejlődése egyre inkább előtérbe kerül, ahogy a tudósok és mérnökök új lehetőségeket fedeznek fel a gépek és élő szövetek integrálásában.

Főkép forrása:
Tokiói Egyetem Facebook oldala

Hirdetés

További cikkek