Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Holdjáró kereket fejleszt a NASA

10perc.hu
2024. 06. 21.
Holdjáró kereket fejleszt a NASA

Több cég együttműködésével fejleszt egy Holdon működőképes kereket a NASA.

A NASA Artemis-programja a Hold déli pólusának felfedezését tűzte ki célul, ahol még soha nem járt ember. Ez a küldetés fontos tudományos adatokat gyűjthet és remények szerint vizet is találhat jég formájában. Azonban a Space X fejlesztéseinek csúszása miatt az emberekkel történő leszállás 2026-ra tolódik, és amikor 1972 után újra űrhajósok lépnek a Holdra, szükségük lesz olyan holdjárókra, amelyek nagyobb távolságokat képesek megtenni - közölte a vezess.hu.

A NASA nemrégiben három céget választott ki a holdjárók fejlesztésére, köztük az Intuitive Machines-t, amely a Michelinnel együttműködve fejleszt levegő nélküli kerekeket. A Hold extrém körülményei miatt a Michelin szakembereinek számos kihívással kell szembenézniük a kerekek tervezése során.

Az első nagy kihívás a tapadás kérdése. A Holdon a hatodakkora gravitáció és a laza talaj miatt a járművek akár 20 fokos emelkedőkkel is szembesülhetnek. Ezért olyan kerekekre van szükség, amelyek nagy érintkezési felülettel rendelkeznek, hogy megfelelő tapadást biztosítsanak a különböző felületeken. A sugárzás szintén jelentős probléma, mivel a Holdon nincs atmoszféra, amely megvédené a felületet az UV-sugárzástól. A kerekek anyagait úgy kell megválasztani, hogy ellenálljanak az erős UV- és egyéb sugárzásoknak, megőrizve tribológiai tulajdonságaikat. A gördülési ellenállás minimalizálása is kritikus fontosságú, mivel a holdjárók hosszú ideig árnyékban lesznek, így ritkán tölthetik fel akkumulátoraikat a napelemek segítségével. A Michelinnek olyan anyagokat és formatervet kell kifejlesztenie, amelyek minimális energiaveszteséget biztosítanak a haladás során.

A holdjáró kerekek kopásállósága szintén elengedhetetlen, mivel a Hold déli sarkán található homok rendkívül agresszív módon koptatja a felületeket. A kerekeknek több mint 10 000 kilométert kell bírniuk, különböző terepeken, beleértve a homokot, sziklákat és krátereket.

A Michelin szakértői a vulkanikus Auvergne régióban, Franciaországban végzik a teszteket, ahol a talaj bizonyos hasonlóságokat mutat a Hold talajával. Ez a régió ideális tesztelési célokra, segítve a fejlesztési folyamatot.




További cikkek