Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Újra jeleket küld a Voyager 1

10perc.hu
2024. 06. 19.
Újra jeleket küld a Voyager 1

Újra képes adatokat küldeni a Voyager 1 hét hónap kihagyás után.

A NASA sikeres javítása után a Voyager 1 űrszonda ismét tudományos adatokat sugároz vissza olyan feltérképezetlen területekről, ahonnan eddig nem érkeztek információk. A küldetés során a szonda hét hónappal ezelőtt egy számítógépes hiba miatt megszakította a kommunikációt - közölte a CNN.

A Voyager 1 jelenleg a Földtől legtávolabb lévő ember alkotta űreszköz, amely 2023 novemberében leállította a küldetésirányítással való kapcsolatot. Az adatrendszer hibája miatt a szonda ismétlődő, értelmezhetetlen kódokat küldött vissza. A NASA mérnökei kreatív megoldásokkal helyreállították a kapcsolatot, és áprilistól a szonda műszaki adatai ismét elérhetővé váltak.

Bár a Voyager 1 négy tudományos műszere, amelyek plazmahullámokat, mágneses mezőket és részecskéket vizsgálnak, kezdetben nem küldött adatokat, május 19-én a csapat parancsot adott az űrszondának, hogy folytassa a tudományos adatküldést. Két műszer azonnal válaszolt, a másik kettő adatai pedig később, kalibráció után érkeztek meg. A NASA június 13-i frissítése szerint mostanra mind a négy műszer sikeresen küld adatokat.

A Voyager 1 repülési adatrendszere felelős a tudományos műszerek által gyűjtött információk összesítéséért és a szonda műszaki állapotáról szóló adatok továbbításáért. A Jet Propulsion Laboratory (JPL) kaliforniai Pasadenában található misszióirányító központja bináris kódban, azaz egyesek és nullák sorozataként kapja meg ezeket az adatokat a Földön.




Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek