Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Forradalmi antibiotikumot fejlesztettek ki magyar kutatók

10perc.hu
2024. 06. 18.
Forradalmi antibiotikumot fejlesztettek ki magyar kutatók

Az antibiotikumot a sejtfalak roncsolásával hozták létre.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont kutatói egy új, hatékony antibiotikumot fejlesztettek ki, amely képes a baktériumok sejtfalát roncsolni, ezáltal hatékonyan felvenni a harcot a szuperbaktériumokkal szemben. A WHO előrejelzése szerint 2050-re a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló fertőzések vezető halálokká válhatnak, így ez a felfedezés különösen fontos - közölte a Telex.

"A saját szervezetünkben is vannak természetes alapú peptidek, ezeket antimikrobiális peptideknek hívjuk. Mi olyan új antibiotikumot terveztünk, amelyek ötvözik ezeknek a természetes peptideknek a baktériumölő mechanizmusait a nem természetes vegyületek kedvező biostabilitásával" – magyarázta Beke-Somfai Tamás, a HUN-REN TTK Biomolekuláris Önrendeződés Kutatócsoportjának vezetője. Eddig nem volt igazán megfigyelhető, hogy a peptidek hogyan lépnek fel a baktériumok ellen, de a magyar kutatóknak most sikerült végigkövetniük ezt a folyamatot krio-elektronmikroszkóp segítségével.

A mikroszkópos felvételek szerint az új antibiotikum lamellái áthatolnak a sejtfalon, és behatolnak a baktérium belsejébe, szivárgást okozva, ami a baktérium pusztulásához vezet. "A sejtfal átszúrása szivárgást okoz, ami végül a baktérium pusztulásához vezet. A képanalízis azt is megmutatta, hogy a baktériumsejtbe behatoló lamellákból meglepően kevés is elegendő a sejtfalkárosító hatáshoz. Ráadásul a tesztek alapján a peptidek a baktériumok növekedését már rendkívül kis koncentrációban gátolják" – fejtette ki Beke-Somfai Tamás.

A HUN-REN kutatóinak munkájáról a Nature Communications is beszámolt. Az új antibiotikum különösen fontos a szuperbaktériumok ellen, amelyek ellen a hagyományos antibiotikumok hatástalanok. A WHO 2020-as elemzése szerint az ellenálló baktériumok 1,27 millió halálesetet okoztak 2019-ben, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Beke-Somfai Tamás szerint több irányból kell megközelíteni a problémát, mivel a baktériumok rendkívül alkalmazkodóképesek. "Olykor egy komplett kolónia épül fel egyetlen éjszaka alatt. Sőt, a legfrissebb kutatások szerint bizonyos baktériumok a halálukkor nanométeres nagyságú »riasztógömböket« választanak ki magukból, átadva ezzel a túléléshez szükséges tudást társaiknak." Egyik lehetséges módszer a szuperbaktériumok elleni küzdelemben a fágterápia, amikor vírussal ölik meg a baktériumokat, amit például a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kutatnak.

Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek