Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Meghibásodott a Boeing, később térhet haza

10perc.hu
2024. 06. 13.
Meghibásodott a Boeing, később térhet haza

Meghibásodás miatt később tér vissza a Boeing, az űrhajósokat sem tudta visszahozni.

A NASA és a Boeing közleménye szerint a Starliner űrhajó meghibásodása miatt elhalasztották az űrhajó visszatérését a Földre. A két NASA asztronauta a tervezettnél később, várhatóan június 18-án térhet haza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) - közölte az MTI közleménye alapján a 24.hu.

Dina Contella, a NASA programvezető-helyettese közölte, hogy az űrállomáshoz csatlakozott Starlineren szelepmeghibásodást észleltek. A NASA hétfői blogbejegyzése szerint a műszerek újabb héliumszivárgást jeleztek a hajtóművön, négy korábbi szivárgáson felül. A repülés során a 28 manőverező hajtóműből öt leállt, de a NASA és a Boeing egy kivételével mindet újra tudta indítani, mielőtt az egység dokkolt az ISS-en.

A houstoni űrközpont elemzőinek a visszatérés ütemezése során számos tényezővel, köztük a Starliner meghibásodott alkatrészeinek javításával, az időjárási körülményekkel és az ISS legénységének időbeosztásával is számolniuk kell a küldetés sikeres végrehajtása érdekében.

Az eredeti terv szerint a Starliner legénysége egy hetet töltött volna a Nemzetközi Űrállomáson, majd e hét pénteken tért volna vissza a Földre. Az új terv szerint a június 18-án visszatérő űrkapszula az ISS-ről való leválását követően mintegy hat órával később érne földet az új-mexikói sivatagban, az arizonai Willcox Playán vagy más előre számba vett helyszíneken, az időjárási viszonyoktól függően. A misszió tisztviselői a landolás helyszínét és a visszatérés időpontját is módosíthatják a küldetés során.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajó fejlesztése több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, de különböző hibák miatt elhalasztották, és csak 2022-ben történt meg.




Főkép forrása:
NASA (hivatalos oldal)

Hirdetés

További cikkek