Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Úttörő fognövesztő gyógyszer jön

10perc.hu
2024. 05. 31.
Úttörő fognövesztő gyógyszer jön

Szeptemberben kezdetét veszi a világ első emberkísérlete egy olyan innovatív gyógyszerrel, amely képes regenerálni az elvesztett fogakat.

Pár hónap múlva kezdetét veszi a világ első emberkísérlete egy olyan innovatív gyógyszerrel, amely képes regenerálni az elvesztett fogakat. A New Atlas megírta, hogy a Kiotói Egyetemi Kórházban 2025 szeptembere és augusztusa között zajló kísérlet során 30, 30 és 64 év közötti férfit kezelnek, akik legalább egy őrlőfogukat elvesztették. Ez a fejlesztés kevesebb mint egy évvel az állatkísérletek sikeres befejezése után indul, és ha minden jól megy, a gyógyszer 2030-ra kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A kutatás vezetője, Katsu Takahashi, a Kitano Kórház fogászati és szájsebészeti osztályának vezetője, elmondta: 

"Szeretnénk segíteni azoknak, akik fogvesztéssel vagy foghiánnyal küzdenek. Bár eddig nem volt tartós megoldás, úgy érezzük, hogy az emberek várakozásai magasak a fognövesztéssel kapcsolatban."

A kísérlet első szakasza 11 hónapig tart, ezt követően a kutatók olyan 2-7 éves gyermekeken fogják kipróbálni a gyógyszert, akik veleszületett foghiány miatt legalább négy fogukat elvesztették. Ez a probléma az emberek körülbelül 1%-át érinti.

A jövőbeni tervek között szerepel a gyógyszer tesztelése részleges fogínygyulladásban szenvedő pácienseken, valamint olyanokon, akik környezeti tényezők miatt vesztették el fogaikat. Az ilyen esetek előfordulása országonként eltérő. Például az Egyesült Államokban az emberek körülbelül 5%-át érinti ez a probléma, különösen az idősebb korosztályban. További adatok azt mutatják, hogy Magyarországon pedig csak minden ötödik ember büszkélkedhet teljes fogsorral - írja a Qbit cikke.

A gyógyszer működési mechanizmusa az USAG-1 fehérje deaktiválásán alapul, amely gátolja a fognövekedést. Az USAG-1 fehérje blokkolása elősegíti a csontmorfogenetikus fehérje (BMP) jelátvitelét, amely új csontképződést vált ki. Ennek eredményeként új fogak jelentek meg az egerek és görények szájában, amelyek genetikailag hasonlóak az emberekhez.




A kutatók kiemelték, hogy az USAG-1 fehérje 97%-os aminosav-homológiával rendelkezik különböző állatfajok, beleértve az embert, az egeret és a beagle kutyát is. 

Bár jelenleg nincs információ a beagle-próbákról, az eredmények ígéretesek.

Takahashi 2005 óta dolgozik a fogak regenerációján molekuláris biológusként és fogorvosként, és reméli, hogy ez a kezelés nemcsak veleszületett fogászati betegségekre nyújt majd megoldást, hanem bárkinek, aki elvesztette fogait, bármilyen életkorban.

Ha a terápia sikeresnek bizonyul, hat éven belül elérhetővé válhat a tartósan hiányzó fogak regenerálására. Ez az áttörés forradalmasíthatja a fogászatot, és reményt adhat mindazoknak, akik fogvesztéssel küzdenek.


További cikkek