386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a Facebook és Instagram ellen

10perc.hu
2024. 05. 02.
Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a Facebook és Instagram ellen

Az Európai Bizottság aggályai a megtévesztő reklámokra, a politikai tartalmakra, a dezinformációra és a felhasználói jogorvoslat hiányára összpontosítanak.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a Meta, a Facebook és az Instagram anyacége működésével kapcsolatban, és hivatalos vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a platformok megsértették-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) előírásait - írja a PCW. A DSA 2022-ben lépett hatályba, és célja a fogyasztók védelme, az online térben az átláthatóság biztosítása és a dezinformáció elleni küzdelem.

A Bizottság gyanítja, hogy a Meta nem tesz eleget a megtévesztő reklámok és a hamis politikai tartalmak visszaszorításáért. 

Ezenkívül aggályok merültek fel a dezinformáció terjedésének megakadályozására tett lépésekkel, valamint a felhasználók számára a jogellenes tartalmak bejelentésére és a jogorvoslatra rendelkezésre álló mechanizmusokkal kapcsolatban is.

A vizsgálat a Meta 2023 szeptemberében benyújtott kockázatértékelési jelentésének előzetes elemzésén, a Bizottság hivatalos információkéréseire adott válaszokon, nyilvánosan elérhető jelentéseken és a Bizottság saját elemzésén alapul.

A Bizottság a további bizonyítékok gyűjtése érdekében további információkéréseket, meghallgatásokat és vizsgálatokat is folytathat. Ha a jogsértések bizonyítékai beigazolódnak, a Meta jelentős bírságokra számíthat, a DSA értelmében a globális éves forgalmának akár 6%-ára is.

További cikkek