392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Ősi élet nyomára bukkantak a Marson?

10perc.hu
2024. 04. 12.
Ősi élet nyomára bukkantak a Marson?

A NASA Perseverance marsjárója 2024 március 11-én történelmi felfedezést tett.

A NASA Perseverance marsjárója Bunsen Csúcs nevű kőzetből gyűjtött mintát, amelyről feltételezik, hogy ősi szerves anyagokat és biológiai nyomokat tartalmazhat. Ez a lenyűgöző eredmény a Mars Sample Return küldetés része, amelynek célja, hogy marsi kőzet- és talajmintákat gyűjtsön be, és 2033 körül a Földre szállítsa őket további elemzés céljából - írja a Rakéta.

A Perseverance a Jezero-kráterben található Bunsen Csúcshoz utazott, amely egykor egy tó volt. A tudósok úgy vélik, hogy ez a terület ideális hely ősi élet nyomainak keresésére, mivel a víz egykor létfontosságú volt a Földön az élet fejlődéséhez. A Bunsen Csúcsból vett minta az első, amelyet kifejezetten az ősi életre utaló nyomok keresése céljából gyűjtöttek.

A mintát a Perseverance tárolóiba helyezték, ahol 2028-ig tárolják, amíg a Mars Sample Return küldetés következő szakasza meg nem érkezik. Ekkor egy marsi leszállóegység gyűjti össze a mintákat a roverről, és egy marsi felszállóegység segítségével a Földre küldi őket.

A Mars Sample Return küldetés óriási lépés az űrkutatásban, és segíthet megválaszolni a kérdést, hogy volt-e valaha élet a Marson. A Bunsen Csúcsból vett minta elemzése kulcsfontosságú lehet ehhez a felfedezéshez.

További cikkek