388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Teljes napfogyatkozás söpör végig ma az Egyesült Államokon

10perc.hu
2024. 04. 08.
Teljes napfogyatkozás söpör végig ma az Egyesült Államokon

A napfogyatkozás helyi idő szerint fél 12-kor tetőzik.

Több millió turista árasztja el az Egyesült Államokat, hogy a hétfői napfogyatkozást megcsodálhassa. A lenyűgöző égi esemény 4000 kilométer hosszan szeli át az országot, 15 államot érintve.

Ma (április 8-án) teljes napfogyatkozás söpör végig Észak-Amerikán Mexikótól az Egyesült Államok 15 államán át Kanadáig, helyi idő szerint fél 12-kor. Ekkor a Hold teljesen eltakarja a napot, elsötétíti az eget és felfedi csillagunk rejtett külső légkörét - írja a space.com.

Texasban lesz a leghosszabb a teljes napfogyatkozás, 4 és fél percig tart. A Hold árnyéka délnyugatról-északkeleti irányban haladva Maine államban hagyja el az USA területét.

Részleges napfogyatkozás az ország nagy részén látható lesz, beleértve Los Angelest, Miamit és Washingtont is. A fővárosban a Nap 90%-át takarja majd el a Hold.

A turizmus fellendülése várható, a becslések szerint 12 millió ember utazik a napfogyatkozás sávjába. Texasban 1 millió turistát várnak, a bevétel 420 millió dollárra tehető.

Számos fesztivált szerveznek a jelenség megünneplésére, Clevelandben már a hétvégén elkezdődtek a rendezvények. Washingtonban a Nemzeti Repülési és Űrkutatási Múzeum külön előadásokkal készül.

Legutóbb 2017-ben volt hasonló napfogyatkozás az USA-ban, a következő 2045-ben lesz. Alaszkában 2033-ban, Montanában és Észak-Dakotában pedig 2044-ben lesz látható teljes napfogyatkozás - írja a Magyar Narancs.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek