Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Elon Musk bejelenti a "Robotaxit"

10perc.hu
2024. 04. 08.
Elon Musk bejelenti a "Robotaxit"

Elon Musk régóta lelkesedik az önvezető járművek iránt, állítva, hogy ezek lesznek a Tesla egyik legfontosabb termékei.

Musk bejelentette, hogy a Tesla augusztus 8-án leleplezi robotaxiját. A bejegyzése egyszerű volt, és semmilyen részletet nem tartalmazott. "Tesla Robotaxi bemutatkozik 08/08"-án, írta a Tesla vezérigazgatója (és az X tulajdonosa) - közölte a CNN.

Musk korábban azt mondta, hogy a Tesla olyan autót fog gyártani, amelynek nincs kormánya és pedáljai az emberi vezetéshez. Azt is kijelentette, hogy a teljes önvezető képességgel felszerelt Tesla autók a szoftverfrissítések révén egyre jobban fognak vezetni. Valamikor a jövőben az autók teljesen önvezető taxiként fognak működni, és pénzt kereshetnek tulajdonosaiknak azzal, hogy önállóan fuvaroznak utasokat, mondta Musk többször is.

Eddig a cég elhalasztotta Musk azon előrejelzéseit, hogy mikor lesz lehetséges a valódi önvezetés. A Tesla öt évvel ezelőtt, 2019 áprilisában azt mondta, hogy 2020-ra szeretné elkezdeni a robotaxik működtetését. A cég azt jósolta, hogy az önvezető autók 11 évig fognak üzemelni és 1,6 millió kilométert fognak megtenni, ezzel a vállalatnak és az autó üzemeltetőinek évente 30 000 dollár profitot hozva.

Musk azonban elismerte, hogy a jóslatok pontossága néha elmarad a várakozástól. "Az egyetlen kritika, és ez jogos, hogy néha nem vagyok pontos. De megcsinálom, és a Tesla csapata megcsinálja" - mondta Musk a 2019. áprilisi rendezvényen.

Jelenleg a teljes önvezető képesség megvásárolható például egy új Tesla Model 3-hoz, a körülbelül 40 000 dolláros vételárhoz további 12 000 dollárért. Előfizetéses alapon is megvásárolható, akár havi 199 dollárért, attól függően, hogy az autót eredetileg hogyan szerelték fel.

A Tesla online leírása kiemeli, hogy "a jelenleg elérhető funkciók aktív vezetői felügyeletet igényelnek, és nem teszik önvezetővé a járművet", ami azt jelenti, hogy valójában jelenleg nem képes teljesen önálló vezetésre.

Musk azt mondta, hogy a rendszer egy napon hihetetlenül értékessé teszi a Tesla autókat.

"Minden olyan autóra gondolhat, amit eladunk vagy gyártunk, amely teljes önvezető képességgel rendelkezik, mint olyasmire, ami a jövőben akár ötször annyit érhet, mint ma" - mondta a cég tavaly harmadik negyedévi eredménybeszámolóján.

Azok a szakértők, akik tesztelték a rendszert, azt mondják, hogy jelenleg még messze van attól, hogy önmagában, emberi beavatkozás nélkül tudjon vezetni.




Főkép forrása:
Ivan Radic/Flickr
Címkék:
#Elon Musk

További cikkek