Magyar fagylaltmester a világ egyik legnívósabb versenyén
Hatalmas szakmai elismerés érte a hazai cukrászatot: a gödöllői Sissi Fagyizó fagylaltmestere, Koncz Andrea meghívást kapott a Scirubetta Kézműves Fagylalt Fesztiválra, amelyet szeptember 13–16. között rendeznek meg az olaszországi Reggio Calabriában.
A rendezvényre mindössze 34 fagylaltmestert hívnak meg a világ különböző pontjairól – Japántól az Egyesült Államokon át Tunéziáig –, így már a részvétel is rangos szakmai siker. Idén Magyarországot egyedül Koncz Andrea képviselheti.
A Scirubetta Fesztivál különlegessége
A fesztivál neve az arab eredetű sherbet (hűsítő ital) szóból származik, és az esemény egyszerre tiszteleg a fagylalt több ezer éves története és a modern gasztronómiai innovációk előtt. A programoknak a festői Lungomare Falcomatà sétány ad otthont, ahol a látogatók ízutazáson vehetnek részt, és a legkiválóbb kézműves fagylaltokat kóstolhatják.
Az idei év újdonsága, hogy a sós fagylaltok is reflektorfénybe kerülnek, séfek közreműködésével kapcsolva össze a fagylaltkészítést a haute cuisine világával.
A magyar versenymű: áfonya és kecskesajt szimfóniája
Koncz Andrea különleges kreációval készül: a „Sinfonia di mirtilli e caprino” – Áfonya és kecskesajt szimfónia nevű fagylalttal.
„Óriási megtiszteltetés és egyben felelősség, hogy egyedüliként képviselhetjük Magyarországot egy ilyen patinás eseményen. Az itthon többszörösen díjnyertes ‘Balzsamos sültáfonya lágy kecskesajttal’ fagylaltunkat álmodtuk tovább úgy, hogy az egyszerre izgalmas, harmonikus legyen, amely méltóképpen mutatja be, hogy a magyar fagylaltkészítésnek helye van a világ élvonalában” – mondta Koncz Andrea.
A versenymű több rétegből áll:
-
krémes áfonyafagylalt balzsamecettel,
-
lágy, tejszínes kecskesajtkrém,
-
ropogós, sós mandularéteg,
-
friss, bazsalikomos áfonya variegato a tetején.
A Sissi Fagyizó régóta ismert a prémium minőségű, természetes alapanyagokkal készült fagylaltjairól és az új ízkombinációk bátor kísérletezéséről. A Scirubetta meghívás így nemcsak egyéni siker, hanem a magyar gasztronómia nemzetközi elismerése is.