Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Munkácsy Fesztivált rendeznek Békéscsabán

10perc.hu
2024. 09. 17.
Munkácsy Fesztivált rendeznek Békéscsabán

Munkácsy Fesztivált rendeznek szeptember 26. és 29. között Békéscsabán.

A rendezvény része a Munkácsy 180 emlékévnek, és - immár hagyományosan - a Munkácsy-negyed kulturális intézményei összefogásának.

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester az MTI-nek kedden elmondta, hogy a négynapos fesztivál egyúttal a Munkácsy-negyed több éve tartó fejlesztéssorozatának egyik végpontja is, ugyanis pénteken átadják a mintegy 150 millió forintból újraépített Réthy Pál-hidat és felavatják a híd lábánál az utolsó, Munkácsy Mihályt idéző kültéri szobrot, a Miklya Gábor által készített Ásító inast. Ezzel befejeződik a negyed fejlesztésének infrastrukturális része.

Szent Mihály napján mindig szerveztek programokat, ezt bővítették most többnapos fesztivállá. A Munkácsy-negyedben a festőgéniusz születésnapjához kapcsolódva, gyereknapkor, a Múzeumok éjszakáján és Mihály napkor is közösen szerveznek az oda tartozó intézmények kulturális kavalkádot - tette hozzá Varga Tamás.


A Békéscsabai Jókai Színház a Munkácsy 180 emlékév tiszteletére év elején bemutatta a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt; a fesztiválon pedig Zalán Tibor Idegenek és ismerősök című, Jókai és Munkácsy képzelt párizsi találkozásáról szóló, háromszereplős drámát játsszák.

A Munkácsy Mihály Múzeum homlokzatára pénteken két alkalommal fényfestést vetítenek, szombaton kurátori szaktárlatvezetés lesz az "Utazás a TÉRben és IDŐben" Munkácsy Mihály - Egy géniusz diadala című kiállításban. Pénteken új Munkácsy-ereklyéket adnak át az intézményben; szombaton pedig a Bárka folyóirat Munkácsy-számát mutatják be.

A Munkácsy Emlékházban lesznek ingyenes tárlatvezetések; szombaton és vasárnap részletek hangzanak el a Munkácsy-musicalből, és Mielőtt a függöny felgördül címmel lesz egy tárlat is a darabhoz kapcsolódóan. Emellett szombaton nyílik egy kamarakiállítás is Kalandos múlt - A ládikától a ládáig címmel az Emlékházban.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház vasárnap Tekergőtér elnevezésű játszóházat szervez; a Békés Megyei Könyvtárban lesz könyvbörze, több város- és hídismereti sétát szerveznek, pénteken pedig egy színházi vendégjátéknak adnak helyet. A De mi lett a nővel? című előadáson az Anton Pavlovics Csehov novelláiból írt szövegeket Gerner Csaba, Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor adja elő.

A Csabagyöngye Kulturális Központ koncertekkel várja az érdeklődőket: pénteken lesz térzene a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar és a Viharsarki Mazsorett és Táncsport Egyesület közreműködésével; majd slam poetry és Hősök-koncert. Szombaton Roy&Ádám, vasárnap az Alföld Quartet lép fel, majd a Sárik Péter Trió és Berki Tamás jazzkoncertjével zárul a fesztivál.

Emellett szerveznek Munkácsy tematikájú vetélkedőt középiskolások számára; lesz Ásító inas-flashmob; lézershow; szombaton Wenckheim-kerékpártúra a szabadkígyósi kastélyparkba. A Szent Mihály napi lampionos felvonulást is szombaton tartják meg jó idő esetén.


Főkép forrása:
Visit Békéscsaba Facebook oldala
Címkék:
#Fesztivál

További cikkek