Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Rákosivipera-nap a Szegedi Vadasparkban

10perc.hu/MTI
2024. 09. 06.
Rákosivipera-nap a Szegedi Vadasparkban

Szombaton Rákosivipera-nap a Szegedi Vadasparkban: a látogatók megismerhetik a veszélyeztetett hüllőket, élő kígyókat, és délután egy viperavizsgálatot is megtekinthetnek.

Szegedi Vadaspark szombaton különleges eseménynek ad otthont: Rákosivipera-napot rendeznek, amely során a látogatók megismerkedhetnek a legveszélyeztetettebb hazai hüllőfajjal és a védelme érdekében tett intézkedésekkel. A hírt Veprik Róbert, a park igazgatója közölte az MTI-vel.

Az esemény során a látogatók standok mellett ismerkedhetnek meg a hazai hüllővédelmi programokkal. Az európai részlegen található Medve-ösvény bejáratánál elhelyezett standok játékos feladatokkal várják az érdeklődőket, és lehetőség nyílik élő kígyó simogatására is. Délután 14.30-kor a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberei nyilvános viperavizsgálatot tartanak, ahol a vendégek közelről tekinthetik meg a viperát a Sancer-tó partján található terráriumnál.

A rákosi vipera már tíz éve látható a Szegedi Vadaspark kültéri terráriumában, ahol biztonságos körülmények között élhet. Ezen kívül csak a budapesti és bécsi állatkertekben, valamint a Rákosivipera-védelmi Központban találkozhatnak vele a látogatók.

A rákosi vipera, amely tudományosan csaknem 130 éve van nyilvántartva, olyan kritikus állapotban van, hogy a fajmegmentési program révén sikerült elkerülnie a végleges kihalást. A faj rendkívül ritka és érzékeny a környezeti változásokra. A nőstények szeptember elején általában hat-tizennégy utódot hoznak világra, amelyek 12-16 centiméter hosszúak és alig két gramm súlyúak.

A rákosi viperát az Európai Unió által támogatott program keretében sikerült megmenteni. A Kiskunsági Nemzeti Park területén működő Rákosivipera-védelmi Központban eddig több mint 4 ezer kígyó született, és ezek közül már ezret visszatelepítettek természetes élőhelyükre.

A rákosi vipera napján a Rákosivipera-védelmi Központ túrákat is szervez, és a Kecskeméti Vadaskert is ismeretterjesztő programokat kínál az érdeklődőknek.

Főkép forrása:
Pellinger Attila/Wikimedia Commons
Címkék:
#Szeged

További cikkek