Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Hőlégballon találkozót tartanak szeptemberben Szegeden

10perc/MTI
2024. 08. 16.
Hőlégballon találkozót tartanak szeptemberben Szegeden

Újból megrendezésre kerül szeptemberben Szegeden a Hőlégballon Világbajnokság.

Szeptember 8. és 14. között Szegeden rendezik a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságát, melyre 31 országból érkeznek a sportág legjobb pilótái.

Nagy Sándor (Összefogás Szegedért) városfejlesztési alpolgármester a rendezvényt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta, Szeged turizmusa az elmúlt két évtizedben folyamatosan fejlődik, növekszik a városban eltöltött vendégéjszakák száma. A tendencia fenntartásához szükség van arra, hogy a főszezonon kívül is izgalmas, vonzó programok várják a Szegedre érkezőket, a hőlégballon világbajnokság is ilyen. Közvetlenül a versenyre mintegy ezer induló, családtag és versenybíró érkezik, de a korábbi Európa-bajnokság tapasztalatai azt mutatják, a város felett repülő hőlégballonok látványa a turisták számára is vonzó - közölte a politikus.

Knezevics Viktor, a verseny központjául szolgáló szegedi repülőteret üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója felidézte, a város a 2021-es Európa-bajnokságot követően nyerte el a világbajnokság rendezési jogát. A már lezárult nevezés adatai szerint a világbajnokságon 31 ország 120 csapata vesz részt, hozzájuk 12 fiesztapilóta csatlakozik, akik célja elsősorban a nézők szórakoztatása. Érkeznek egységek Ausztráliából, Kanadából, Japánból, Kínából, Indiából, Brazíliából, illetve az előző világbajnokság élvonalában végzett Egyesült Államokból, és először vesznek részt a megmérettetésen Kolumbia, Egyiptom, Izrael és Örményország pilótái - tudatta a szakember.

Báló Tamás, a szegedi repülőtér üzletágvezetője elmondta, a nézők már a szeptember 5-e és 7-e közötti edzésnapokon is láthatnak hőlégballonokat az égbolton. A futamokat pedig szeptember 8. és 14. között közvetlenül napfelkelte után és naplemente előtt rendezik.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a hőlégballonozás erősen időjárásfüggő sportág, ezért a versenyigazgató az aktuális szélviszonyok függvényében néhány órával a rajt előtt választja ki a teljesítendő feladatot a 21 lehetséges közül. Az aktuális rajt- és célhelyszínekről a közönség a közösségi médiából értesülhet, a világbajnokságok történetében először pedig - 10 perces késleltetéssel - a verseny honlapján az is nyomon követhető, éppen merre jár egy adott ballon.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Szeged

További cikkek