Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Fagyos a hangulat a párizsi olimpián

10perc.hu
2024. 08. 01.
Fagyos a hangulat a párizsi olimpián

A párizsi olimpián a sportolók körében a jégfürdők és a krioterápia a legújabb trend, de tudományosan még mindig nem igazolták a hatékonyságukat.

A riói olimpia köpölyözési trendje után, amelynek tudományos hatékonysága máig kérdéses, a párizsi játékokon a jégfürdők, jégkamrák és krioterápia kerültek a sportolók érdeklődésének középpontjába. A Science Alert jelentése szerint a jég annyira népszerűvé vált a 2024-es olimpián, hogy eredetileg 16 ezer tonna fagyasztott vizet terveztek beszerezni, ami közel 2,5 millió euró költséggel járt volna. Mivel azonban egyetlen beszállító sem tudta ezt teljesíteni, a sportolóknak 650 tonnával kellett beérniük, ami így is tízszerese a tokiói játékokon felhasznált mennyiségnek - írta a qubit.hu.

Annak ellenére, hogy a jeges vízben való fürdés kényelmetlen, nincs tudományos bizonyíték a jótékony hatásaira. Az orvosi vélemények szerint a jégfürdők akár hátráltathatják is a gyógyulási folyamatot, mivel meghosszabbíthatják az izmok regenerálódási idejét egy-egy intenzív edzés vagy verseny után.

Míg ezek a kezelések általában nem jelentenek veszélyt, a sportolók általi alkalmazásuk jelentős reklámértékkel bír. A hobbisportolók gyakran követik a profi sportolók példáját, és ez aggodalomra ad okot a szakértők körében. Félnek attól, hogy ezek a népszerű módszerek elnyomhatják a hagyományos orvoslás bevált kezeléseit, mivel a laikusok nem mindig tudják biztosítani az alkalmazásukhoz szükséges megfelelő körülményeket.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Olimpia

További cikkek