Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Kiderült a firenzei rejtélyes kis ablakok titka

10perc.hu
2024. 07. 17.
Kiderült a firenzei rejtélyes kis ablakok titka

Firenze városában csaknem 200 ilyen kisablakkal lehet találkozni.

Firenze nem csak a művészetéről és fagylaltjáról híres, hanem egy különleges jelenségéről is: a buchette del vino-ról, vagyis a borablakokról. Ezek a történelmi gyöngyszemek több mint 180 helyen találhatók meg Firenzében, és a helyi nemesi paloták falain elhelyezett kis feliratos ablakokként szolgálnak. A borablakokat évszázadok óta használták az ital értékesítésére, és különösen hasznosnak bizonyultak az 1630-1633-as járvány idején, valamint a COVID-19 járványkorlátozások alatt is - közölte a devour.

Firenzében a borablakok legnagyobb számban a Santo Spirito negyedben és a városközpontban találhatók. Santo Spirito, ahol a nemesek és kézművesek éltek, tele van ezekkel a jellegzetes ablakokkal. A városközpontban pedig a legbefolyásosabb firenzei családok, mint az Antinori, Frescobaldi, Rucellai és Verrazzano családok borablakai találhatók. Ezek a családok még mindig híresek a toszkán borok készítésében.

Nyitott borablakokkal rendelkező helyek Firenzében

A Babae étterem reggelire és előételekre specializálódott, és 2019-ben nyitotta újra borablakát. A Belle Donne osteria elegáns és kifinomult stílusáról ismert, és borablakából pohár bort kínál a teraszon felszolgált toszkán ételek mellé. Az S-Malto Firenze kocsma sört és ételeket kínál, és borablakából is sört és ételeket is árul. Az Il Latini, Firenze egyik legrégebbi étterme, egy aktív borablakkal rendelkezik, ahol egy pohár bort ihatsz, amíg az asztalodra vársz.

A Cantina dei Pucci, a Palazzo Pucciban található, ahol a történelem és a jó gasztronómia találkozik. Vivoli, egy hagyományos firenzei gelateria, 2020-ban újra megnyitotta borablakát, hogy zselatint áruljon a járvány idején. A DiVin Boccone egy gasztronómiai butik, amely toszkán élelmiszereket és borokat árul borablakán keresztül. A Fishmood Modalità Pesce, egy halas étterem, ahol még azt is mondják, hogy Leonardo Da Vinci itt vásárolta a borait, ma kifinomult halas szendvicseket kínál borablakából.

Címkék:
#Olaszország

További cikkek