Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Jobb vicceket mondd a mesterséges intelligencia, mint az emberek

10perc.hu
2024. 07. 09.
Jobb vicceket mondd a mesterséges intelligencia, mint az emberek

Az új kutatások szerint a mesterséges intelligencia, különösen a ChatGPT, komoly konkurenciát jelenthet a humoristák számára.

A Knowridge.com ismertette a PLOS ONE folyóiratban közzétett tanulmány részleteit, miszerint a ChatGPT által generált viccek jelentős részét az emberek viccesebbnek találták, mint az emberi szerzők által alkotott poénokat. Drew Gorenz, a kutatás vezetője hangsúlyozza, hogy bár a ChatGPT nem rendelkezik érzelmekkel, mégis képes újító humorra, amit a résztvevők nagy arányban értékeltek.

"Az eredmények azt mutatják, hogy nem szükségesek az érzelmek ahhoz, hogy egy viccet értékeljünk vagy hogy egy mesterséges intelligencia kreatív és humoros legyen" - nyilatkozta Gorenz. A kutatásban résztvevők különböző vicceket értékeltek, anélkül hogy tudták volna, hogy azokat ember vagy gép generálta. 

A végleges eredmények alapján a résztvevők mintegy 70%-a preferálta a ChatGPT vicceit az emberi szerzők által írt poénokkal szemben.

Körülbelül 25%-uk az ember által írt vicceket részesítette előnyben, és csak 5%-uk tartotta mindkét forrásból származó viccet egyformán viccesnek. 

A tanulmány továbbá azt is vizsgálta, hogy a ChatGPT képes-e szatirikus stílusban is megállni a helyét, amelyet a The Onion stílusában írt szalagcímek tesztelésével próbáltak ki. Ezeket az eredményeket szintén nagyobb közönség tartotta ugyanolyan viccesnek, mint az eredeti, emberi szerzők által készített változatokat.

Norbert Schwarz, a kutatás társszerzője hozzátette, hogy bár a mesterséges intelligencia által generált humor javíthatja az emberek mindennapi kommunikációját, de komoly kihívást jelenthet a humoristák számára. A jövőben érdekes kérdés lesz, hogy hogyan fogadják majd el az emberek és az iparág maga ezt az új technológiai fejleményt.

További cikkek