Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Még lehet szavazni az év madarára

10perc.hu
2024. 07. 05.
Még lehet szavazni az év madarára

Július 25.-éig a lakosság szavazhatja meg, hogy a három kiválasztott faj közül megyik legyen az év madara.

Három récefaj közül választhatjuk meg az év madarát 2025-ben: a böjti réce, a kanalas réce és a nyílfarkú réce versenyez a címért. Az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) 1979 óta választja meg az év madarát, és idén is várja a szavazatokat július 25-én délig. A három récefaj a klímaváltozás által fenyegetett tavak és mocsarak "nagyköveteiként" képviselik ezt a fontos ügyet - közölte az ACNews.

A böjti réce Eurázsiában fészkel, délnyugat-Angliától egészen a Csendes-óceánig. Kedveli az európai lomb- és elegyes erdőket, az ázsiai erdőssztyepp- és sztyepprégiókat, valamint a sík vidéki nyílt vízfelületekkel rendelkező mocsarakat és mocsárréteket. Vonuló madár, a telet Afrikában, a Száhel-övezetben és Ázsiában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Világállománya, valamint európai és hazai állománya is csökken.

A kanalas réce Európa, Ázsia és Észak-Amerika sarkkörtől délre fekvő területein él. Fészkeléskor a sekély tavakat, szikes tavakat és réteket, valamint mocsárréteket keresi, ahol szigeteket talál. Csőre kifejezetten a vízfelszíni szűrögető táplálkozáshoz alkalmazkodott. Vonuló madár, Közép- és Nyugat-Európában, Észak-Afrikában, Dél-Ázsiában, Észak-Amerika déli területein és Közép-Amerikában telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Világállománya csökken, az európai állomány stabil, míg a hazai csökken.

A nyílfarkú réce az északi félteke mérsékelt övi régiójában fészkel. Szikes tavakhoz és mocsarakhoz kötődik, ahol parti növényzettel, magokkal és kisebb gerinctelenekkel táplálkozik. Vonuló madár, Afrikában, Dél- és Kelet-Ázsiában, Észak-Amerika déli területein, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi peremén telel. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Szavazni itt lehet.


Főkép forrása:
J.M.Garg/Wikimedia Commons

További cikkek