Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Felfedezték a világ legöregebb borát Spanyolországban

10perc.hu
2024. 06. 19.
Felfedezték a világ legöregebb borát Spanyolországban

Egy temetkezési helynél találták meg a világ legöregebb borát Spanyolországban.

Spanyolországban felfedezték a világ legidősebb, folyékony formában megmaradt borát, amely körülbelül 2000 éves. A vöröses folyadék valaha fehér bor volt, és egy urnában állt a föld alatt, míg 2019-ben fel nem tárták egy római kori sírkamrában. A bor egy temetési rítus részeként került az edénybe. A spanyol kutatók a Journal of Archaeological Science folyóiratban publikálták eredményeiket.

A teljesen érintetlen római kori mauzóleumot egy család találta meg Carmonában, amikor felújítási munkálatokat végeztek saját telkükön. A Guardian beszámolója szerint egy földalatti üregre lettek figyelmesek, amely egy 2000 éves sírkamra volt. Carmona, Spanyolország déli részén, a Római Birodalom Baetica tartományához tartozott, és az itt talált első századi sírkamrából számos értékes lelet származott. A régészek az elmúlt években ezek feldolgozásával foglalkoztak. A hely valószínűleg családi sírkamra lehetett, mivel nyolc urnát találtak, az egyikben pedig körülbelül 5 liternyi vöröses folyadékot és hamvasztásból származó maradványokat is találtak - közölte a Telex.

A régészeket nem lepte meg, hogy bor is volt a sírkamrában, mivel az ital fontos szerepet játszott a római temetkezési rítusokban. A rómaiak gyakran helyeztek bort a halottak mellé a túlvilágra történő átmenethez. Az évezredek alatt a borban lévő sok komponens elbomlott, ezért részletes elemzésre volt szükség a szerves anyagok azonosításához. Meg kellett bizonyosodniuk arról is, hogy valóban borról van szó, mivel a folyadékban végbement változások szinte felismerhetetlenné tették azt. Kiderült, hogy a vöröses folyadék valójában fehér bor volt egykor.

Ruiz Arrebola, a kutatás egyik résztvevője szerint a borból akár inni is lehetne, mivel a mikrobiológiai elemzés szerint nem lenne mérgező, bár a benne lévő maradványok miatt kissé zavaros. A bor összetétele alapján a mai borok közül leginkább a sherry (spanyolul: jerez) hasonlítható hozzá, mivel hasonló ásványianyag-összetétele van. Rendkívül magas, a legtöbb borhoz képest két-háromszoros káliumtartalmat mutattak ki, ami a kutatók szerint a hamvasztási maradványoknak köszönhető, amelyek a borban áztak az évezredek alatt.




Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek