387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Egy orangután gyógynövényes öngyógyítást alkalmazott sérülésére

10perc.hu
2024. 05. 05.
Egy orangután gyógynövényes öngyógyítást alkalmazott sérülésére

Ritka eseménynek lehettek szemtanúi a kutatók.

Egy vad orangután először alkalmazott ismert gyógyhatású növényt sérülés kezelésére - állapították meg kutatók. A szumátrai orangután leveleket rágcsált és a levél nedvét a sebére kente -közölte a The Guardian.

Az orangutánok magas intelligenciájáról már régóta tudunk, melyet részben praktikus készségeiknek köszönhetnek, például eszközöket használnak a magok eléréséhez és rovarok kereséséhez. Az új kutatások azonban arra utalnak, hogy a főemlősnek van még egy praktikus képessége a tarsolyában: a gyógynövények alkalmazása. A kutatók megfigyeltek egy hím szumátrai orangutánt, aki egy nyílt arcsebet kezelt növényi nedvvel és rágcsált levelekkel. A növény gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságairól ismert.

Nem ez az első eset, hogy vadon élő állatokat öngyógyításon kaptak: például borneói orangutánokat láttak már, amint rágcsált levelekkel dörzsölték karjukat és lábukat, amelyeket az emberek izomfájdalom kezelésére használnak. A csimpánzokról pedig feljegyezték, hogy férgeket elpusztító növényeket rágcsálnak, és rovarokat helyeznek sebeikre.

Az új felfedezés azonban az első olyan eset, hogy egy vadon élő állatot ismert gyógyhatású anyaggal kezelt nyílt sebet figyeltek meg.

"A csimpánzok esetében rovarokat használtak, és sajnos sosem derült ki, hogy ezek a rovarok valóban elősegítik-e a sebgyógyulást. Az orangután esetében viszont a növény ismert gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik" - mondta Dr. Caroline Schuppli, a kutatás vezető szerzője, aki a Max Planck Állatviselkedési Intézetben dolgozik Németországban.

A kutatócsoport szerint a megfigyelések betekintést nyújthatnak az emberi sebkezelés eredetébe - amelynek kezelését először egy i.e. 2200-ból származó orvosi kézirat említi.

"Egyértelműen azt mutatja, hogy ezek az alapvető kognitív képességek, amelyekre szükség van egy ilyen viselkedés kialakításához... valószínűleg a legutolsó közös őseink idején is jelen voltak" - mondta Schuppli. "Szóval ez nagyon, nagyon messzire nyúlik vissza."

A kutatók a Scientific Reports folyóiratban számolnak be arról, hogyan tették a felfedezést egy indonéziai védett esőerdő kutatási területén végzett munka során. A csapat leírja, hogy Rakus nevű hím szumátrai orangután megfigyelése közben észrevették, hogy friss arcsebe van - valószínűleg egy másik hímmel való verekedés következménye. Három nappal később Rakust a Fibraurea tinctoria nevű növény szára és levelei rágcsálásán figyelték meg.

Ezután valami váratlant tett.

"Tizenhárom perccel azután, hogy Rakus elkezdte rágcsálni a lianát, elkezdte rágcsálni a leveleket anélkül, hogy lenyelte volna őket, és az ujjaival a növény nedvét a szájából közvetlenül az arcsebére kente" - írják a kutatók. Rakus nemcsak megismételte a mozdulatokat, hanem röviddel később az egész sebet bekente a rágcsált levelekkel, amíg teljesen be nem fedte. Öt nappal később az ar seb begyógyult, néhány héten belül pedig teljesen meggyógyult, csak egy kis heg maradt hátra.




Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek