395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Részt vesz Katalin walesi hercegnő a brit uralkodó júniusi hivatalos születésnapi rendezvénysorozatán

10perc/MTI
2024. 03. 05.

Részt vesz Katalin walesi hercegnő, Vilmos brit trónörökös felesége III. Károly király júniusi hivatalos születésnapi rendezvénysorozatán.

Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a 42 éves hercegnőn előző nap - előre betervezett - hasüregi műtétet hajtottak végre, amely sikerrel járt. Az akkori tájékoztatás úgy hangzott, hogy Katalin valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik, de valószínűtlen, hogy a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

Katalin január 29-én távozott a London Clinic nevű magánkórházból a királyi család windsori rezidenciáján lévő otthonába.

A Kensington-palota - Vilmos és Katalin londoni hivatala - azóta sem közölt részleteket a műtét okáról, és Katalin a kórházi kezelés óta egyetlen hivatalos programon sem vett részt. A brit sajtóban és a közösségi médiafelületeken számtalan találgatás kering a műtét okáról, de az udvar ezek közül egyet sem erősített meg. A Kensington-palota hangsúlyozta, hogy Katalint nem daganatos megbetegedéssel kezelték, de az udvar részéről eddig nem hangzott el utalás arra, hogy mikorra várható a hercegnő első nyilvános programja.

A brit védelmi minisztérium azonban kedden közzétette III. Károly király idei hivatalos születésnapi rendezvénysorozatának programját, és ebben az szerepel, hogy a walesi hercegnő jelen lesz a Trooping the Colour nevű színpompás katonai felvonulás június 8-án esedékes formális főpróbáján. A tájékoztatásból nem derül ki, hogy ez lesz-e Katalin első megjelenése lábadozása után, de a hercegnő műtétje óta ez az első olyan hivatalos bejelentés, amely arról szól, hogy a trónörökös felesége jelen lesz egy nyilvános programon.

A védelmi tárca bejelentésében szerepel az is, hogy a király részt vesz a fő születésnapi ünnepségen, amely a nyilvános főpróba után egy héttel, június 15-én lesz. III. Károlyt ugyancsak január óta daganatos megbetegedéssel kezelik, jóllehet az udvar nem részletezte a 75 esztendős uralkodó betegségének mibenlétét. Károly a diagnózis óta szintén nem vesz részt nyilvános programokon, de államfői tisztségével járó hivatali teendőit ellátja, és két hét szünet után ismét személyesen fogadja Rishi Sunak miniszterelnököt a szokásos heti audienciákon.

A Trooping the Colour a brit uralkodók hivatalos születésnapi ceremóniája. Ezt a katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap III. Károly esetében november 14. Azt, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek