Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Iman Helif profi bokszolóként folytatja

10perc/MTI
2024. 10. 21.
Iman Helif profi bokszolóként folytatja

Iman Helif, a vitatott nemiségű algériai olimpiai bajnok, a profi bokszban folytatja karrierjét, miután aranyérmet szerzett a párizsi olimpián.

A párizsi olimpián Hámori Lucát legyőző és súlycsoportjában aranyérmes, vitatott nemiségű Iman Helifnek sok ajánlata van, és az An-Nahar című arab nyelvű napilap értesülése szerint rövidesen a profi bokszban folytatja pályafutását.

"Hamarosan belépek a profi ökölvívás világába, bár még nem döntöttem el, hogy pontosan hol fogok versenyezni" – idézte az algériai olimpiai bajnok szavait az újság.

A 25 éves Helif a nők 66 kilogrammos kategóriájában – többek között a súlycsoport magyar szereplőjét, Hámori Lucát is legyőzve – lett első a francia fővárosban, ahol annak dacára indulhatott, hogy a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) diszkvalifikálta a tavalyi világbajnokság negyeddöntőjét követően, mivel az orvosi vizsgálatok szerint a szervezetében magas volt a tesztoszteronszint és a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak.

Az olimpiáról és annak selejtezős folyamatából viszont az IBA-t zárta ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely ugyanakkor rajtjogot biztosított Helifnek a párizsi játékokon.

Indulása világszerte viharokat kavart, és széles körben elítélték a NOB-ot, amiért engedélyezte az algériai bokszolónak, hogy a nők között léphessen szorítóba. 

A férfias kinézetű és ütőerejű Helif gond nélkül megszerezte az olimpiai bajnoki címet.

Főkép forrása:
MTI/Czeglédi Zsolt
Címkék:
#Olimpia

További cikkek