Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Először szerepelt transznemű nő a paralimpián

10perc.hu
2024. 09. 03.
Először szerepelt transznemű nő a paralimpián

Először szerepelt nyíltan transznemű sportoló nő a paralimpián Valentina Petrillo személyében.

Valentina Petrillo, az első nyíltan transznemű sportoló nő a paralimpiák történetében, a 400 méteres síkfutás elődöntőjében harmadik helyezést ért el, így nem jutott tovább a döntőbe. Petrillo, az 51 éves olasz atléta és a T12-es sérültségi kategóriában versenyez, korábban férfi sportolóként is sikereket ért el, több mint 11 országos bajnoki címet szerzett. 2019-ben váltott nemet, és tavaly a női versenyeken bronzérmet nyert a párizsi paraatlétikai világbajnokságon - közölte a Telex.

Petrillo szereplése azonban nem mentes a vitáktól. Az olasz sportoló nyilatkozatai szerint a hormonterápia számos fizikai változást okozott, amelyek befolyásolták sportteljesítményét. Ezen kívül a női sportolók védelmében bevezetett szigorú szabályok, amelyek a transznemű sportolók versenyzését korlátozzák, továbbra is kérdéseket vetnek fel. Az atlétikai és egyéb sportágakban bevezetett szabályok célja a nemi hormonok szabályozása, de sokak szerint ez nem elegendő a férfi nemi hormonok előnyeinek kompenzálására.

A Paraatlétikai Világszövetség (IWBF) és a Nemzetközi Paralimpiai Szövetség (IPC) nem szigorította a transznemű sportolók versenyzési szabályait, és rábízták a sportszövetségekre, hogy egyedi előírásokkal éljenek. Andrew Parsons, az IPC elnöke, felvetette, hogy egységes szabályozásra lenne szükség, amely tudományos alapokra épül.

A paralimpiai események kapcsán nemcsak Petrillo szereplése volt ellentmondásos, hanem más sportolók, például Imane Helif algériai bokszoló ügye is vitát keltett. Helif esetében a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) állítása szerint férfias kromoszómákkal rendelkezik, ezért nem indult a 2023-as világbajnokságon. Az IBA nem igazolta a bokszoló kromoszómáit és módszertanát, így a kérdés továbbra is nyitva marad.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek