Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

A Foci-Eb legrosszabb estéjén az angolok nem tettek szívességet a magyaroknak

10perc.hu
2024. 06. 25.
A Foci-Eb legrosszabb estéjén az angolok nem tettek szívességet a magyaroknak

A C csoport záró fordulójában be voltak oltva gólszerzés ellen a csapatok, mivel az angol-szlovén és a dán szerb meccs is 0-0-ra végződött.

Egy biztos, az angol válogatottnak most legalább 10 millióval – esetleg 15 millióval – több szurkolója volt a szlovének elleni meccsen, ugyanis ha Gareth Southgate csapata nyerne, akkor Magyarország biztosan ott lenne a nyolcaddöntőben a többi eredménytől függetlenül. Erre a két válogatott eddigi múltja alapján minden esély megvolt, mert Angliának és Szlovéniának ugyan ez lesz csak a második találkozása nagy tornán, 2010-ben az angolok egy nullára nyertek a világbajnokság csoportkörében.

A meccset a mindenképpen pontszerzésre kényszerített szlovének kezdték jobban, de igazi gólveszélyt nem tudtak kidolgozni Siskóék az angol kapu előtt. Ahogy teltek a percek, a mezőnyben elvoltak a felek egymással, és egy apró bizonyítékát sem láthattuk annak, hogy ez az angol válogatott az EB legnagyobb esélyese lenne. Igaz, lesgólig eljutottak, de semmi több. Sem Pickfordnak, sem Oblaknak nem kellett bravúrt bemutatni, maximum kapuscsemegének beillő lövéseket fogtak. Nem véletlen, hogy amikor a bíró lefújta az első félidőt, döbbenetes füttykoncerttel honorálta a két csapat teljesítményét az angol és a szlovén tábor.

Szünet után – sajnos – minden ott folytatódott, ahol 15 perccel korábban abbamaradt. Az angolok módjával támadgattak, de mintha arra vigyáztak volna, nehogy komoly helyzetet alakítsanak ki Oblak kapuja előtt. Jellemző, hogy a legnagyobb veszélyt Saka ollózása jelentette – de nem a szlovén kapura, hanem Sporar fejére… Maradt a gól nélküli döntetlen, még szerencse, hogy van más esélye is továbbjutni Marco Rossi csapatának.

A másik találkozó is igazi ki-ki meccs volt, hiszen aki győz, az biztosan továbbmegy, míg a döntetlen a dánok számára jelenthetett kedvező eredményt. Szerbia önállósodása óta mindössze 3 mérkőzést játszottak, ezek mindegyikét Dánia nyerte, ráadásul összesített 8–1-es gólaránnyal. Jugoszlávia korszakában 7 találkozójuk volt, ezek közül 2-t Dánia, 5-t Jugoszlávia nyert. Tehát összességben kijelenthető, hogy az egymás elleni mérlegük kiegyenlített, igaz, az utolsó három találkozó egyértelmű dán fölényt mutatott.

A mérkőzésen Dánia sokkal közelebb állt a gólhoz az első 35 percben, ám Rajkovics mind Eriksen, mind Höjlund, mind pedig Wind próbálkozásait hárította. Mondjuk utóbbi testéről a 23. percben a szerb kapuba került a labda, ám a partjelző időben jelezte, hogy Eriksen szögleténél a labda elhagyta a pályát, így maradt a gól nélküli állás, ami sima szerb kiesést jelentett volna. Amikor a francia játékvezető véget vetett a szenvedésnek és „szünetet hirdetett”, azon gondolkodhattunk el, vajon Kölnben, vagy itt, Münchenben harsant-e nagyobb fütty a nézők részéről.

A második félidő elején a dánok léptek fel támadólag, de ez maximum szögletekben, vagy az ég felé néző és dühöngő támadókban mutatkozott meg, nem pedig helyzetekben. Aztán felforrósodott a levegő, ugyanis a szerbek szereztek egy gólt – na, jó, öngól lett volna –, ám méteres les előzte meg az egészet, amit a partjelző azonnal zászlajával beintet. Erre a szerbek pohárzáport zúdítottak szegény sporira, Mitrovicsnak kellett kimenni saját szurkolóihoz, hogy mindezt hagyják abba. A másik oldalon Vestergaard tesztelte egy fejessel Rajkovicsot, különösebb eredmény nélkül.

A szerbek az utolsó 10 percben mindent megpróbáltak, egymás után jöttek a támadások, ám a dán védelem állt a lábán. Ez a meccs is gól nélküli döntetlennel végződött, ami dán továbbjutást és szerb kiesést hozott.

Az Európa-bajnokság C-csoportjának 3. fordulójának eredményei:

Anglia–Szlovénia 0-0 (0-0)
Helyszín: Köln, Kölni Stadion
Játékvezető: Clément Turpin (francia)

Anglia kezdő csapat:
Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (Alexander-Arnold, 84.) – Gallagher (Mainoo, 46.), Rice – Saka (Palmer, 71.), Bellingham, Foden (Gordon, 89.) – Kane
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Szlovénia kezdő csapat:
Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza (Balkovec, 91.) – Stojanovic, Elsnik, Gnezda Cerin, Mlakar (Stankovic, 86.) – Sporar (Celar, 86.), Sesko (Ilicic, 75.)
Szövetségi kapitány: Matjaz Kek

Dánia–Szerbia 0-0 (0-0)
Helyszín: München, Allianz Aréna
Játékvezető: Francois Letexier (francia)

Dánia kezdő csapat:
Schmeichel – Andersen, Christensen, Vestergaard – Bah (Kristiansen, 77.), M. Hjulmand (Delaney, 77.), Höjbjerg, Maehle – Eriksen (Poulsen, 88.) – Höjlund (Dolberg, 59.), Wind (Skov Olsen, 46.)
Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand

Szerbia kezdő csapat:
Rajkovics – Veljkovics, Milenkovics, Pavlovics – Mijailovics (Mladenovics, 73.), Ilics (Vlahovics, 68.), Gudelj (Jovics, 46.), Zsivkovics – Szamardzsics (Tadics, 46.), Lukics (Milinkovics-Szavics, 87.) – Mitrovics
Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics

Csoport végeredménye:

1. Anglia - 5 pont (3 mérkőzés: 1 győzelem, 2 döntetlen)
2. Dánia - 3 pont (3 mérkőzés: 3 döntetlen)
3. Szlovénia - 3 pont (3 mérkőzés: 3 döntetlen)
4. Szerbia - 2 pont (3 mérkőzés: 2 döntetlen, 1 vereség)

Dánia és Szlovénia közötti sorrendet a selejtezőkben elért jobb eredmény döntötte el.

Főkép forrása:
Ralf Ibing / DPPI

További cikkek