Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Így szerepelt Magyarország az EB-ken

10perc.hu
2024. 06. 20.
Így szerepelt Magyarország az EB-ken

A magyar labdarúgó-válogatott eddigi szereplése az Európa-bajnokságokon vegyes eredményeket mutat.

A magyar labdarúgó-válogatottnak eddig négy alkalommal tudott kvalifikálni a kontinensviadalra, és a legnagyobb sikerüket az 1964-es spanyolországi tornán érték el, amikor bronzérmesek lettek.

Az EuroSport összegyűjtötte, hogy a történelem során hogyan szerepeltek a magyarok az EP-ken. A legelső Európa-bajnokságot, amit 1960-ban Franciaországban rendeztek, Magyarország kihagyta, mivel nem sikerült kijutniuk. Az áttörés négy évvel később következett be, amikor a válogatott bronzérmet szerzett Spanyolországban. A következő években a magyar csapatnak nem sikerült állandó szereplővé válnia az EB-ken. Az 1968-as olaszországi tornára nem jutottak ki, de 1972-ben Belgiumban már a negyedik helyet szerezték meg.

A következő két évtized különösen nehéz volt a magyar válogatott számára. Sem 1976-ban Jugoszláviában, sem az 1980-as olaszországi tornán nem voltak ott, és ez a sorozat folytatódott 1984-ben Franciaországban, 1988-ban Németországban, 1992-ben Svédországban, valamint 1996-ban Angliában is. Az új évezredben sem történt áttörés: a 2000-es belga-holland közös rendezésű torna, a 2004-es portugáliai, és a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság is magyar részvétel nélkül zajlott.

A 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű EB-t is ki kellett hagyniuk a magyaroknak, azonban a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon végre újra ott lehettek. Ezen a tornán a nyolcaddöntőig jutottak, ami hosszú idő után az egyik legjobb eredményük volt. A legutóbbi, 2021-es, 11 ország által közösen rendezett Európa-bajnokságon a csoportkörben búcsúztak.

Az eddigi szereplések fényében a magyar válogatott célja egyértelműen az, hogy újra stabil résztvevővé váljon az Európa-bajnokságokon és a jövőben is hasonlóan sikeres eredményeket érjen el, mint amilyeneket az 1960-as és 1970-es években elértek.

Főkép forrása:
Creative Commons/Nagy Gyula/Fortepan

Hirdetés

További cikkek