Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Bajnokok Ligája: Tony Kroos BL-trófeával búcsúzott a Realtól, amely 15. alkalommal ülhetett fel Európa trónjára

10perc.hu
2024. 06. 02.
Bajnokok Ligája: Tony Kroos BL-trófeával búcsúzott a Realtól, amely 15. alkalommal ülhetett fel Európa trónjára

A királyi gárda a londoni Wembleyben 2-0-ra legyőzte a Borussia Dortmundot, és ezzel a bajnokság után a Bajnokok Ligáját is megnyerte Carlo Ancelotti csapata.

Egy biztos volt már a londoni finálé előtt biztos volt, hogy idén sem fognak új győztest avatni a Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírásában. Ugyanis a döntőt a Borussia Dortmund és a Real Madrid vívta, a németek 1997 után másodszor, míg a Real Madrid 15. alkalommal emelhette volna magasba a trófeát.

Mindkét oldalon voltak nagy hiányzók és nagy búcsúzók is. A spanyoloknál biztosan nemlép pályára David Alaba, aki decemberben szenvedett térdsérülést. Szintén térdproblémák miatt nem léphet pályára Ramy Bensebaini a németeknél. Mellette Julien Duranville és Mateu Morey Bauza sem bevethető. A madridiaknál Aurélien Tchouaméni kapcsán Carlo Ancelotti azt nyilatkozta, hogy biztosan nem épül fel sérüléséből.

És akkor a nagy búcsúzók, akik ugyan egymás ellen léptek pályára, de mindketten németek. Marco Reus 12 év és 428 első csapatbeli szereplés után az idény végén befejezi dortmundi pályafutását. A támadó középpályás – akit Edin Terzić vezetőedző nemrégiben „élő legendának” nevezett – a Bundesliga egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, miután 2012-ben a Borussia Mönchengladbachból a BVB-hez igazolt. A Dortmund színeiben 170 gólt és 131 asszisztot jegyzett a fekete-fehérek színeiben, valamint két alkalommal a Német Kupát is megnyerte.

A madridiak Toni Kroostól búcsúzhatnak, hiszen számára ez lesz klubkarrierje utolsó mérkőzése, miután úgy döntött, hogy a 2024-es Eb után visszavonul. Az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes a Bayern elleni elődöntő visszavágóján mindössze a hetedik játékos lett, aki elérte a 150 mérkőzést a BL-ben. A visszavonulását bejelentve így nyilatkozott: „Mindig is az volt az ambícióm, hogy a teljesítményem csúcsán fejezzem be a pályafutásomat”.

Reus első, egyben utolsó nagy trófeáját húzná be a BVB-vel, míg Kroos az elitsorozat rekordereként, hat BL-győzelemmel a háta mögött hagyná el végleg a klubfutballt. Mindenesetre a meccs felvezetése is méltó volt az eseményhez, Lenny Krawitz pazar showt csinált a Wembley közepén felépített színpadon.

Noha a csapatok megpróbálták pontosan 21 órakor elkezdeni az év legfontosabb klubtrófeájáért zajló csatát, ez rajtuk kívül álló okok miatt nem jött össze. Ugyanis összesen négy szurkoló futott be a gyepre, és nekiálltak szelfizgetni a játékosokkal, akik mosolyogva hagyták mindezt. Úgy 2-3 perc telt el, mire a rendezők teljesen békésen leterelgették őket a pályáról.

Mindenesetre a fogadóirodák a madridiak sikerére alig fizettek volna nyereséget, ám a dortmundiak az első 30 percben simán kiüthették volna a királyi gárdát. Hol Adeyemi, hol pedig Füllkrug lépett ki jobbnál jobb átadásokkal, ám vagy a kapuba visszatérő Courtois, vagy a kapufa mentette meg a Realt a góltól. Ugyanakkor a másik kapunál egyszerűen nem bírtak Viníciusék, sőt, az idei Aranylabdára esélyes brazil csatárzseni csak a bírónak köszönhette, hogy pályán maradhatott, ugyanis a 35. percben csak sárgát kapott, amikor rácsúszott a dortmundi kapus, Kobel lábára.

Aztán a 42. percben Sabitzer megindul, kapura lőtt a 16-os elől jobbal, a jobb alsó előtt véd vetődve Courtois. Egyre feszültebbek a dortmundiak is, akik már 3 sárgát gyűjtöttek be az első félidőben, és egyiket sem szabálytalanságért, hanem reklamálásért. Mindenesetre az első félidőben 42 százalékban volt a labda a Dortmundnál, 9-szer lőttek kapura, 3-szor annak a felületére, a másik oldalon az az arány 2/0. Ami igazán meglepő, a Real játékosai mindössze 4 alkalommal találkoztak a labdával a dortmundiak 16-osán belül.

A második félidőben aztán Kroos jelezte, komolyan veszi a szép búcsút, ám szabadrúgását földöntúli bravúrral ütötte ki a felső sarok elől Kobel. Majd a szöglétből – ki más adta be, mint Kroos – Carvajal fejelt pár centivel kapu mellé – a Realnak ebben a másfél percben több helyzete volt, mint eddig összesen. Úgy tűnt, a szélsőhátvéd kedvet kaphatott a meccset eldöntő hős szerepéhez, mert az 57 percben ismét helyzetbe került, ám a lövését hárította Kobel.

A 63. percben ismét Courtois került főszerepbe, miután kivédte Füllkrug remek fejesét, azaz a Dortmund ismét jelezte, szívesen hazavinnék a BL-trófeát. A Real is hasonló terveket szőtt, így egészen parádés meccset láthatott a nézősereg, miután egy pillanatnyi üresjárat sem volt a találkozón.

És a 72. perctől mindkét nagy búcsúzó pályán volt már, hiszen Edin Terzic beküldte Reust, akinek pályafutása tele volt peches elemekkel. A Sors most sem volt kegyes hozzá, ugyanis még fel sem foghatta Reus, hogy pályára léphetett egy újabb BL-döntőn, a 74. percben Carvajal a harmadik lehetőségét már nem hagyta ki: Kroos szögletét remek mozdulattal fejelte Kobel hálójába. Három perc múlva Belligham majdnem megduplázta a Real előnyét, ám pár millimétert tévedett.

Majd jött Kroos, akinek szabadrúgását Kobel nagy bravúrral védte, aztán Camavinga bombáját hárította, végül Nacho fejesét tolta ki a felső léc alól. Aztán Vinícius Jr. eszén már nem tudott túljárni, ugyanis Maatsen hatalmas hibája után Belligham passzát váltotta gólra a brazil.

Az eredmény már nem változott – noha Füllkrug fejelt egy lesgólt – ezzel pedig a Real Madrid abszolút csúcsként 15. alkalommal nyerte el az európai klubfutball legértékesebb trófeáját. Sokak szerint a második BL-döntőn is gólt szerző Vinícius Jr. pedig rátette az egyik kezét az Aranylabdára.

Bajnokok Ligája, döntő:

Borussia Dortmund (német)–Real Madrid (spanyol) 2-0 (0-0)

London, Wembley Stadion, 86.212 néző. Vezeti: Vincic (szlovén)

Dortmund: Kobel – Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen – Emre Can (Malen, 81.), Sabitzer – Sancho, Brandt (Haller, 81.), Adeyemi (Reus, 72.) – Füllkrug. Vezetőedző: Edin Terzic

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Rüdiger, Nacho, F. Mendy – Valverde, Camavinga, Kroos (Modric, 85.) – Bellingham (Joselu 85.)– Rodrygo (Éder Militao, 90.), Vinícius Jr (Lucas Vázquez, 94.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti

Gólszerzők: Carvajal (74.) Vinícius Jr. (82.)

Főkép forrása:
Nigel Keene / DPPI

További cikkek