Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Suhajda Szilárd a harmadik magyar áldozata a Mount Everestnek

10perc.hu
2023. 05. 30.
Suhajda Szilárd a harmadik magyar áldozata a Mount Everestnek

A világ csúcsának meghódítása forintra átszámítva 10 és 70 millió forint közé tehető, és a költségek két esztendő alatt 7 százalékkal emelkedtek.

Azt pontosan tudjuk, nem könnyű feljutni a világ tetejére. A számok nyelvére levetítve mindez azt jelenti, összesen 6338 hegymászó és serpa 11 341 alkalommal érte el a Mount Everest csúcsát. Nem titok, van olyan serpa, aki már 28 alkalommal ért fel a csúcsra. Oxigénpalack nélkül még inkább nehéznek ígérkezik ez a kihívás, ugyanis csupán 221 hegymászó jutott fel, ami az összes sikeres mászás mindössze 1,9 százaléka – írta az Index.

Sajnos nem ritkák az Everesthez kötődő tragédiák sem. Ami a magyar mászókat érintő tragédiák sorát illeti, 1996-ban Erőss Zsolt akkori társa, az osztrák Reinhard Wlaischal életét vesztette a hármas táborban, 8300 méter magasan.

Gárdos Sándor, a Milleniumi Magyar Expedíció orvosa 2001-ben ereszkedés közben lezuhant. Valószínűleg egy erős széllökés taszította a mélybe, 2010-ben pedig Klein Dávid akkori társa, Várkonyi László halt meg egy leszakadó jégfal miatt az Északi-nyereg környékén, miután úgy döntöttek, hogy a rossz idő miatt visszafordulnak. Suhajda Szilárd a harmadik magyar áldozata a Mount Everestnek.


Van olyan serpa, aki már 28 alkalommal ért fel a csúcsra    Fotó: Pixabay


Hogy mekkora egy ilyen mászás költsége? Egy felmérés szerint a hegymászók forintra átszámítva 10 és 70 millió forint közé teszik a költségeket. Azért ilyen nagy az eltérés az árak között, mert sok tényező befolyásolja azokat. Az ExpedReview adatai alapján a Mount Everest megmászása átlagosan 20 millió forintba kerül.

Az árak egyébként folyamatosan emelkednek, két év alatt kicsit több mint 7 százalékos volt a drágulás. Nemcsak az infláció miatt emelkedik egyébként a hegymászás költsége évről évre, a napi.hu szerint az engedélyezési díjak, kormányzati oldalról az adók, logisztikai költségek, sőt még a szezon időjárás miatti befolyásoltsága is fontos tényező.

„Mindig számíthatunk arra, hogy a himalájai hegymászás évről évre drágább lesz, ugyanis a tavaszi mászószezon után általában az egész iparágban emelkednek az árak” – mondta Caroline Pemberton, a Climbing the Seven Summits ügyvezető igazgatója az ExpedReview-nak nyilatkozva, kiemelve, hogy az idei évben még nagyobb mértékű áremelkedésre számít a kedvezőtlen makrogazdasági jellemzők miatt.


Nem adja olcsón magát a Mount Everest...     Fotó: Pixabay


Az élelmiszerek és a felszerelés felszállítása súlyos költségeket jelent a hegymászó csoportok számára, gyakran helikoptert kell bérelni, hogy az alaptáborig eljuttassák az elengedhetetlen eszközöket, ami önmagában is komoly költségeket jelent a szervezők számára. A serpa (himalájai teherhordó, hegyi kísérő) bérköltsége szintén nagyon sokba kerül – érthető okokból, hiszen az életüket kockáztatják minden mászáskor.

Ráadásul, ha épp nem Nepálban lakik, akkor az oda való eljutást is ki kell fizetni – egy retúr repülőjegy Budapestről körülbelül 400 ezer forintba kerül, így összesen 20-21 millió forint alatt nem úszhatja meg a túrázást, de akár 70 millió fölé is rúghatnak a költségek, ha extra szolgáltatásokat kíván igénybe venni.

Főkép forrása:
Facebook/Suhajda Szilárd

További cikkek