Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-vb: Mbappé mesterhármasa is kevés volt – Messi és Argentína a csúcsra ért

10perc.hu
2022. 12. 18.
Foci-vb: Mbappé mesterhármasa is kevés volt – Messi és Argentína a csúcsra ért

Argentína a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően 3-3-ra végzett Franciaországgal a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében, majd a tizenegyespárbajban 4-2-re jobbnak bizonyult, így a dél-amerikaiak harmadszor lettek világbajnokok.

Kezdjük a lényeggel: Lionel Messi pályafutása utolsó vb-jén végre valahára felért a csúcsra, és harminchat évvel a legutóbbi diadala után Argentínával világbajnok lett. Nem véletlen, hogy a foci-vb legjobb játékosa is ő lett, hiszen élete legfontosabb trófeáját nem a többiek nyerték meg neki. Messi lőtt hét gólt, adott öt gólpasszt, végig remekül irányította a csapatát, igazi vezér volt. Győztes vezér!

De említsük meg a másik argentin legendát, Di Maríát is, aki egyrészt minden idők harmadik legidősebb játékosa – 34 évesen és 307 naposan –, aki gólt lőtt, ráadásul ő az első argentin, aki vb-döntőben, olimpiai döntőben és Copa América-döntőben is gólt szerzett. Amíg bírta erővel, a döntő egyik legjobbja volt.



És akkor említsük meg Kylian Mbappét, aki még nincs 24 éves, de egészen elképesztő magasságokba emelkedett. Vélhetően a mai futball világában senki nem gondolta volna, hogyha egy csatár mesterhármast ér el a vb-döntőben – ráadásul gólkirály lesz –, az sem világbajnok nem lesz, sem a torna Aranylabdáját nem szerzi meg.

És az sem vigasztalja, hogy ő az ötödik, aki két világbajnoki döntőben is gólt szerzett, a világon az első, aki négyszer talált be a finálékban, de az sem teszi boldoggá, hogy 23 évesen és 363 naposan a legfiatalabb, aki vb-n legalább tíz találatot jegyez. Pedig olyan korábbi legendákkal került egy polcra – vagy éppen egy kicsit feljebb, mint Vava, Pelé, Geoff Hurst és Zinédine Zidane, illetve Gerd Müller.



Ez volt Argentína harmadik világbajnoki címe – 36 éve vártak erre –, ezzel az örökranglista negyedik helyén áll az ötszörös első Brazília, valamint az egyaránt négy sikert elérő Németország és Olaszország mögött. Franciaország pedig nem a harmadik ország lett, amelyik megvédte a vb-címét, hanem a harmadik – Argentína (1990) és Brazília (1998) –, amelyik ugyan megint döntőbe jutott, de ezüst lett a vége.


Világbajnokság, döntő
Argentína–Franciaország 3–3 (2–0, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 4–2
Katar, Loszaíl, Loszaíli Nemzeti Stadion, 88 966 néző. Jv.: Marciniak (lengyel)
Argentína: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), Enzo Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 103.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Franciaország: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Y. Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (Thuram, 41.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Messi (23., 109. – az elsőt 11-esből), Di María (36.), ill. Mbappé (80., 81., 118. – az elsőt és a harmadikat 11-esből)

Főkép forrása:
DPPI Media/Jean Catuffe

További cikkek