Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Klímát használsz, de sokallod a rezsiszámlád? Mutatjuk, miként spórolhatsz!

10perc.hu
2023. 09. 07.
Klímát használsz, de sokallod a rezsiszámlád? Mutatjuk, miként spórolhatsz!

Már egy fok különbség a megfelelő irányba és húsz százalékkal kevesebb lehet az energiaszükséglet.


A nyári melegben nincs olyan háztartás vagy munkahely, ahol ne menne a klíma, ha be van szerelve. Sokan már télen is ezt használják fűtéshez vagy a fűtési rendszer kiegészítéseként. Nem is gondolnánk azonban, mennyi energiát spórolhatunk egy okosan és gazdaságosan beállított hőmérséklettel.

A szakemberek ajánlása szerint a kinti és a benti hőmérséklet-különbséget úgy érdemes megválasztani, hogy az 5-8°C között mozogjon. Ha nagyon szükséges, és az egyéni komfort érzetünk alapján ennél mégis hűvösebbre vágyunk, akkor is legfeljebb tíz fokos különbséget állítsunk be.

„Értelemszerűen minél hidegebbet szeretnénk előállítani, annál több befektetett energiára lesz szükségünk. Egész egyszerűen a klíma kompresszora annál hosszabb ideig fog dolgozni és közben elektromos áramot fogyasztani, amíg el nem éri a beállított alacsonyabb hőmérsékletet. Minél kisebb a kinti és benti hőmérsékletek közötti különbség, annál alacsonyabb lesz a hóvégi villanyszámlánk. Válasszunk olyan benti hőmérsékletet, mely egyre inkább közelít a kintihez, de már kellően komfortosan érezzük magunkat általa odabent” - ajánlotta Antal Mihály, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.

Éjszakára mindig külön hőfokot állítsunk be, ugyanis miután este lemegy a nap, a külső hőmérséklet hirtelen csökkenni kezd. A napközben ajánlott kb. 5°C hőmérséklet különbséget ilyenkor már nem érdemes tartani, hiszen így egy túl hűvös szobában kellene ágyba bújni, az alvás pedig nem lesz kellően pihentető.


Rengeteg energiát spórolhatunk egy okosan és gazdaságosan beállított hőmérséklettel       Fotó: Gree


Ennek kiküszöbölésére találták ki a klímák SLEEP funkcióját. Ha ezt bekapcsoljuk, a berendezés óránként 1°C fokot emel a beállított hőmérsékleten, így az ébredés már nem egy kellemetlenül hideg szobában fog történni. A másik lehetőség az időzítő használata. Beállíthatjuk, hogy miután elaludtunk, néhány óra elteltével a klíma kikapcsolja magát, így nem hűtjük le túlságosan a szobát.

Természetesen minél nagyobb a beállított hőfok különbség, annál nagyobb energia fogyasztást fogunk generálni. Ez hűtés üzemmódban kiváltképp jelentkezik, hiszen a külső hőmérséklet és belső hőmérséklet között általában maximum 10°C eltérés van, itt egy fokos beállítás változtatás akár 20% energiaszükséglet változást eredményez.

„Ugyanakkor a hűtési költség egy klímával kb. tizede a fűtési költségnek. Így a fűtési költségben 10-szer jobban megmutatkozik a beállítások közötti különbség. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a külső és belső hőmérséklet között jóval nagyobb eltérés van. Télen egy fok benti hőmérséklet különbség 5-7% különbséget generál az energiaszámlánkon” - tette hozzá a szakértő.

Az EU területén a környezettudatos rendeleteknek köszönhetően már csak inverteres légkondicionálókat lehet forgalmazni. Ennek a technológiának pont az az előnye, hogy a berendezés folyamatos üzemelés mellett, mindig az éppen szükséges teljesítmény igényt fogja bejuttatni az épületbe. A vezérlés teljesen fokozatmentesen történik, miután a szobát lehűtöttük vagy felfűtöttük, a berendezés alacsony fordulaton folyamatosan szinten tartja a beállított hőmérsékletet. Ehhez pedig így sokkal kevesebb energiára van szükség, mintha folyamatosan ki-bekapcsolna a klíma kompresszora.

Főkép forrása:
Gree

Hirdetés

További cikkek