Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

7 eldugott zalai falu, ahol a lakosság kevesebb mint 50 fő

10perc.hu
2024. 09. 22.
7 eldugott zalai falu, ahol a lakosság kevesebb mint 50 fő

Zala megye eldugott falvaiban kevesebb mint 50 ember él. Ezek a csendes települések tökéletes helyek a nyugalomra vágyóknak, távol a világ zajától.

Zala megye Magyarország egyik legcsodálatosabb vidéke, ahol a dombságok között megbúvó kis falvak nyújtanak tökéletes menedéket a nyüzsgő városi élet elől - írta a Femina. A természeti szépségeiről híres térség tökéletes helyszín mindazok számára, akik a csendes, természetközeli életmódot keresik, és szeretnének elvonulni a világ zajától. Zala és a szomszédos Vas megye egyre népszerűbb a vidéken újrakezdők körében, akik a városi nyüzsgést maguk mögött hagyva a békés hétköznapok és a friss levegő mellett döntenek. A Balaton közelsége, a termálvizek és a kiváló túrázási lehetőségek csak tovább növelik a megye vonzerejét, amely így nemcsak az állandó lakosok, hanem a turisták számára is vonzóvá vált.

A régióban található falvak nemcsak a festői környezetükkel és történelmi múltjukkal nyűgözik le az odalátogatókat, hanem a nyugalmat és békét árasztó hangulatukkal is. Zala megye számos települése olyan hely, ahol az idő mintha megállt volna. A települések lakossága sok esetben ötven fő alatti, ami még különlegesebbé teszi ezeket a rejtett falvakat.

Ebben a cikkben hét elbűvölő zalai falvat gyűjtöttünk össze, amelyek mindegyike kevesebb mint ötven lakossal rendelkezik, és ahol a békés természet az egyetlen társ. Ezek a falvak tökéletes helyek arra, hogy elbújj a világ elől, és megtaláld a belső nyugalmat.

1. Börzönce

Börzönce mesés erdőségek között található, amelyet a Kürtös-patak szel át. A falu régészeti leletei a bronzkorig nyúlnak vissza, ma azonban mindössze 43 ember lakja. Csendes, idilli hangulata tökéletes menedék a természet kedvelőinek.

2. Iborfia

Iborfia Zala megye egyik legkisebb falva, amely a Göcsej dombos vidékén található. A falu egykor egy tucatnyi lakossal rendelkezett, jelenleg is kevesebb mint ötvenen élnek itt. Tökéletes hely a teljes nyugalom és elvonulás keresőinek.

3. Gombosszeg

Gombosszeg takaros falucska, ahol az ismert író, Nádas Péter is otthonra talált. Ő így fogalmazott: "Kétségtelen, hogy valamiféle meghatározhatatlan vágy és elképzelés után mentem, s ez a dolog lényege." Gombosszeg azok számára is ideális, akik kreatív menedéket keresnek.

4. Lendvadedes

A szlovén határ közelében, a Lenti járásban található Lendvadedes, amelynek lakossága nem haladja meg az ötven főt. A falut gyönyörű erdők övezik, és egy horgásztó is rejtőzik a környéken, ideális kikapcsolódást nyújtva a természetjáróknak.

5. Csertalakos

Csertalakos egy dombtetőn fekszik a göcseji vidéken, ahol 2023-ban mindössze 23 lakos élt. A település elzártsága és természeti szépsége miatt különösen vonzó azok számára, akik a teljes nyugalmat keresik.

6. Zalaköveskút

A Zalai-dombság keleti részén fekvő Zalaköveskút egy történelmi falu, amelynek első említése az 1400-as évekre nyúlik vissza. 2023-ban mindössze 41 lakosa volt. A falu közel van Zalaszentgróthoz, ahol termálfürdő található, így a pihenés és kikapcsolódás is elérhető közelségben van.

7. Zalaszombatfa

A Lendva síkságán fekvő Zalaszombatfa szintén kevesebb mint ötven lakossal rendelkezik. Gazdag növény- és állatvilága vonzza a kirándulókat, akik tölgyek, nyárfák és kökénybokrok között sétálhatnak, miközben ragadozómadarakat és szarvasokat is megfigyelhetnek.

Ezek a zalai falvak nemcsak a nyugalomra vágyóknak nyújtanak menedéket, hanem azoknak is, akik a természet és a hagyományok közelségét keresik.

Főkép forrása:
Zalaköveskút Facebook

További cikkek