Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Elhunyt James Earl Jones, a híres Darth Vader hangja

10perc.hu
2024. 09. 10.
Elhunyt James Earl Jones, a híres Darth Vader hangja

93 éves korában elhunyt az Emmy-díjas színész, James Earl Jones, akit Darth Vader hangjaként ismerhetünk.

James Earl Jones, az ikonikus Darth Vader hangja, 93 éves korában hunyt el New York állambeli otthonában. Jones generációjának egyik úttörő fekete színésze volt, aki 60 éven átívelő karriert épített, és számos emlékezetes szerepben tűnt fel. 

A Telex azt is megírta, hogy Jones gyerekként dadogós volt, de ezt legyőzve a Broadway-en kezdte pályafutását, és hamarosan a bariton hangjáról vált ismertté. Idős korában is aktív maradt, szinkronizált a 2005-ös A Sith-ek bosszúja és a 2016-os Zsivány Egyes című Star Wars-filmekben. Azonban a 2022-es Obi-Wan Kenobi-sorozatban már nem ő volt a Darth Vader hangja; ekkor archív felvételeket és mesterséges intelligenciát használtak a karakter hangjának újraalkotásához.

Jones nemcsak Darth Vaderként alkotott maradandót, hanem Mufasa király hangjaként is ismert volt a Disney 1994-es Az oroszlánkirály című animációs filmjében. Arca a magyar nézők számára az Amerikába jöttem című Eddie Murphy-filmből is ismerős lehet.

A színész pályafutása alatt többször jelölték Tony-díjra, kétszer nyert Emmy-díjat, és 2011-ben tiszteletbeli Oscar-díjat, 2017-ben pedig Tony-életműdíjat kapott. James Earl Jones öröksége tovább él az általa megformált karaktereken és szerepeken keresztül.

További cikkek