Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A világ legmeghökkentőbb közlekedési szabályai

10perc.hu
2024. 08. 26.
A világ legmeghökkentőbb közlekedési szabályai

Svájcban éjszaka tilos hangosan becsapni az autó ajtaját.

Minden ország rendelkezik olyan közlekedési jogszabályokkal, amelyek a biztonságot és a mások iránti tiszteletet hivatottak szolgálni. Néhány azonban különösen furcsának tűnhet a helyiek és a turisták számára egyaránt. A carVertical cég szakértői összeállították a világ tíz legszokatlanabb közlekedési szabályát, amelyek néha egészen meghökkentőek - írta a Mmonline.

Áthaladás a pocsolyákon 

Az Egyesült Királyságban a sofőrök akár 100–5000 fontos bírságra és büntetőpontokra is számíthatnak, ha esőben lefröcskölnek egy gyalogost.

Zéró tolerancia a zajjal szemben 

Svájcban az éjszakai nyugalom érdekében 22:00 és 7:00 óra között tilos hangosan becsapni a járművek ajtaját vagy gyorsítással zavarni a környék csendjét. Sőt piros lámpánál még a motort is le kell állítani.

Furcsa amerikai szabályok 

Ohióban nem fogyhat ki az autóból a benzin, New Jersey-ben pedig ittas vezetés után akár 10 évre is eltilthatnak a személyre szabott rendszámoktól. Delaware-ben tilos az autóban aludni, átöltözni vagy főzni.

Vezetés közbeni zavaró tényezők kizárása 

Cipruson például tilos vezetés közben enni vagy inni, hogy a sofőrök a lehető legnagyobb figyelmet szenteljék a közlekedésnek.

Ablakon kinyújtott kéz 

Ausztráliában tilos úgy vezetni, hogy a sofőr teste bármely része kilóg az ablakon, kivéve, ha az irányjelző nem működik, és kézzel kell jelezni a manővert.

Fedélzeti kamera korlátozások 

Svájcban tilos a forgalmat folyamatosan rögzíteni, míg Portugáliában teljesen tilos a közlekedés többi résztvevőjéről felvételeket készíteni.

Nincs helye a beszélgetésnek 

Franciaországban egy 2015-ös törvény tiltja a fej- és fülhallgatók használatát vezetés közben, még kerékpárosok számára is, hogy elkerüljék a figyelemelterelés okozta baleseteket.

Úthasználat korlátozása bizonyos napokon 

Manilában rendszám alapján szabályozzák, hogy mely napokon lehet bizonyos utakat használni, míg Jakartában csak olyan autók közlekedhetnek bizonyos utakon, amelyekben legalább három személy utazik.

Tiszta autó előírás Romániában

Koszos ablakok esetén pénzbírságra számíthatnak a sofőrök, ha akadályozzák a kilátást.

Speciális szabályok jégen való közlekedéshez Észtországban

Jégutakon a sofőröknek tilos bekapcsolniuk a biztonsági övet, hogy baleset esetén könnyebben kijussanak az autóból.

Címkék:
#Közlekedés

További cikkek