Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Új hungarikumokat fogadtak el

10perc.hu
2024. 06. 18.
Új hungarikumokat fogadtak el

Újabb elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye.

A Hungarikumok Gyűjteménye három új elemmel bővült: a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom immár hungarikumok. Ezzel egyidejűleg a Magyar Értéktár is gazdagodott, mivel a déli harangszó és a pápai sonka is felkerült a listára. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a hungarikumok és nemzeti értékek nemcsak az értékőrzés miatt fontosak, hanem nemzetünk megmaradását és identitásának megerősítését is szolgálják - közölte a 24.hu.

A kocsi, amely egy magyar eredetű közlekedési megoldás, már 500 éve növeli a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát, mostantól hungarikum. Ugyanígy a szaloncukor, amely a karácsony elmaradhatatlan része és a hazai cukrász- és édesipar egyik fontos terméke, szintén hungarikum lett. A hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom, amely világszerte ismert és kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül, szintén bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A Magyar Értéktár új elemei közé tartozik a pápai sonka, a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert. Továbbá a déli harangszó, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó, szintén bekerült a Magyar Értéktárba.

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, míg a Magyar Értéktárban 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartanak számon.


Főkép forrása:
Simicskó István (Facebook)

További cikkek