Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Amikor megnyílt a pokol kapuja… - 90 éve alapították a nácik a dachaui koncentrációs tábort

10perc.hu
2023. 03. 22.
Amikor megnyílt a pokol kapuja… - 90 éve alapították a nácik a dachaui koncentrációs tábort

Az 1933. március 22-én létrehozott láger volt a Harmadik Birodalom első koncentrációs tábora, ahova az első években német kommunistákat, szociáldemokratákat, szakszervezeti vezetőket, a Jehova tanúit, romákat, homoszexuálisokat és visszaeső bűnözőket zártak.

„Dachau szinte kézzel foghatóan figyelmeztet minket arra, hogy mire képes az ember, ha a Teremtővel ellentétes lelkületben növekedik, ugyanakkor a világ ellenőrzésére vágyik. Az erőszak elpusztítja azt, amit szeretne megvédeni, vagyis az emberi méltóságot, az életet, a szabadságot” – írta Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából a püspöki konferencia honlapján.

A nácik által 1933. március 22-én létrehozott dachaui koncentrációs tábor Németország déli részén, Münchentől mintegy 15 kilométernyire, északnyugatra feküdt. Ez volt a Harmadik Birodalom első koncentrációs tábora, ahova az első években német kommunistákat, szociáldemokratákat, szakszervezeti vezetőket, a Jehova tanúit, romákat, homoszexuálisokat és visszaeső bűnözőket zártak.

Azon a bizonyos 90 évvel ezelőtti március 22-én 150 foglyot vittek a landsbergi, neudecki (München-Auban) és stadelheimi (München-Giesingben) börtönökből a dachaui táborba. A moszkvater.com cikke szerint először a bajor állami rendőrség őrizte őket, majd április 11-től a rendőrség és az SS együtt biztosította a tábor felügyeletét, ahol az SS, mint kisegítő rendőrség volt jelen.


Dachau volt a Harmadik Birodalom első koncentrációs tábora      Fotó: Vintage Everyday


Minden őrizetes egyenruhájára rávarrtak egy kis szövetből készített háromszöget, amit szögletnek hívtak. A különböző színek mutatták, hogy milyen okból tartóztattak le egy fogvatartottat. A piros a politikai foglyoké, a zöld a büntetett előéletűeké, a kék az emigránsoké, az ibolyakék a Jehova tanúié, a rózsaszín a homoszexuálisoké, a fekete az aszociálisoké, majd a későbbiek folyamán a sárga csillag a zsidó származásúaké.

Dachaut kiemeli a többi tábor közül, hogy ez a hely egyben az SS koncentrációs táboraiban alkalmazandó őrök kiképzőhelye is volt. Az itt begyakorolt szervezési modellek és eljárások váltak az összes náci koncentrációs tábor félelmetes mintájává.

Adolf Hitler rezsimje bemutató táborként és elrettentő példának használta a dachaui tábort. Külföldi megfigyelőket hívtak meg, hogy tanulmányozzák, másrészt propagandacélokra használták fel, cikkeket jelentettek meg róla a sajtóban.


Azon a bizonyos 90 évvel ezelőtti március 22-én 150 foglyot vittek Dachauba     Fotó: Wikipedia


Ám másnak is ez a tábor adott helyet, ami miatt Dachau még inkább hírhedtté vált. Itt végezték az „orvosi kísérletek” is. Például az „Alulnyomás” elnevezésű kísérlet-sorozatban több száz fogoly testét hűtötték 25 fokra, mások magasnyomású kamrákban vesztették életüket, őrültek meg.

A tábor vezető orvosa, von Weyherns 1941 februárjától a „Gyulladás” nevű kísérlet sorozaton belül biokémiai vegyszert tesztelt a foglyokon, míg Claus Karl Schilling orvos elkezdte az első kísérleteit malária elleni gyógyszerekkel – 1100 embert fertőztek meg direkt –, melyeket egészen 1945. április 5-ig folytathatott.

1944. május 11-én ugyanakkor olyan történt Dachauban, ami valóban egyedi volt a többi koncentrációs táborhoz képest. Ugyanis hat olyan nővel, akiket egyébként a ravensbrücki, kifejezetten női lágerből vezényeltek át, megnyitották a tábor első bordélyházát. Az, hogy ki vehette igénybe a hölgyekre rákényszerített szolgáltatásokat, az döntötte el, ki hogy teljesített a kényszermunkában.


A teljes cikket a moszkvater.com oldalon olvashatják el.

Főkép forrása:
Vintage Everyday

További cikkek